SUPER - BILJKA

18. PROSINCA 2007. 22:06h

Mangostin - ljekovito vo─çe bogova

Tekst

Ovo je vo─çe izuzetno bogato enzimima, vitaminima, oligoelementima i antocijaninima te antioksidantima.

Garcinia mangostana je tropska zimzelena biljka koja potje─Źe iz ju┬×ne Azije. Drvo mo┬×e narasti i do dvadeset i pet metara, a plodove daje nakon deset godina.

Teško uzgojiva biljka

Plod ove biljke je jestiva vo─çka, specifi─Źnog okusa koja je odigrala va┬×nu ulogu u tradicionalnoj medicini naroda ju┬×ne Azije. Jede se nje┬×ni, unutarnji dio biljke koji je bijele boje, a oni koji su ga ku┬Üali tvrde da mu je okus ne┬Üto izme─Ĺu jagode, breskve i sladoleda od vanilije.

Biljka se oduvijek koristila za sni┬×avanje tjelesne temperature i kao sredstvo koje sprje─Źava ┬Üirenje odre─Ĺenih zaraza. Vjerojatno su joj zbog toga tamo┬Ünji narodi dali naziv ''vo─çe bogova''. Ukoliko nije samoniklo, mangostin je te┬Üko uzgojiti.

Njegov je plod okruglog oblika, ne┬Üto manji od teniske loptice, ljubi─Źaste boje. Mo┬×e ga se konzumirati svje┬×eg ili su┬Üenog, ali i kao izrazito ukusan sok.

Mangostin je još uvijek slabo poznat u Europi i sjevernoj Americi. Ovo supervoće izuzetno je bogato enzimima, vitaminima oligoelementima i antocijaninima te antioksidantima.

Istra┬×ivanja koja su do sada ispitivala ljekovitost ovog vo─ça, pokazala su da se zbilja radi o plodu koji je ne samo ukusan, ve─ç ima i vi┬Üestruko blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Blagotvorno djelovanje na zdravlje

Njegovo je djelovanje najvi┬Üe preventivno ┬ľ mangostin donosi vi┬Üe energije, vitalnosti, odnosno podi┬×e imunolo┬Üki sustav tijela, koje se tada lak┬Üe bori s infekcijama i bolestima.

Da je mangostin doista super vo─çe dokazuje i spektar tegoba koje lije─Źi ili ubla┬×ava. Ono je blagi antidepresiv i analgetik, a sprje─Źava i gubljenje pam─çenja koje se ─Źesto javlja u tre─çoj ┬×ivotnoj

dobi.

Kako je bogat antioksidantima, smanjuje mogu─çnost obolijevanja od raka, ali i ─Źuva mladost stanica ko┬×e.

─îuva srce i smanjuje masno─çe u krvi i sprje─Źava nastanak bubre┬×nih kamenaca. Mo┬×e se koristiti i kao sredstvo za smanjenje stresa i tjelesne te┬×ine.

Sve ─Źe┬Ü─çi dokazi da se zbilja radi o super-vo─çu mo┬×da ─çe uskoro doprinijeti njegovoj ve─çoj proizvodnji i dostupnosti na zapadnim tr┬×i┬Ütima.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!