24. SIJEŔNJA 2015. 10:00h

LJEKOVITA KAUGUMA Saveznik u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini

Foto

┼Żivot
0

Tekst

┼Żvakanjem 'kauguma' bez še─çera iz usne se šupljine mo┼że ukloniti oko milijun bakterija, što je 10 posto ukupne populacije mikroorganizama u slini i mo┼że se usporediti s u─Źinkovitoš─çu ─Źiš─çenja zuba dentalnim koncem, pokazuje novo istra┼żivanje što su ga proveli znanstvenici sveu─Źilišta Groningen u Nizozemskoj.
 
Grupa znanstvenika koju je vodio Stefan Wessel zaklju─Źila je da ┼żvaka─ça guma bez še─çera "prikuplja" bakterije iz svih uglova usne šupljine. Kad kauguma završi u košu, s njom odlaze i bakterije i na taj se na─Źin odr┼żava oralna higijena. Istra┼żivanje je provedeno na studentima dobrovoljcima podijeljenim u dvije grupe ─Źija je zada─ça bila ┼żvakati gumu bez še─çera 30 sekunda ili 10 minuta, a potom je obavljena analiza bakterija koje su se na nju "zalijepile".
 
Norveški su ih znanstvenici otkrili oko milijun, usporedivši u─Źinkovitost gume za ┼żvakanje ─Źiš─çenjem zuba dentalnim koncem. Najviše se bakterija za gumu zalijepilo u prvoj fazi ┼żvakanja, a dulje trajanje ┼żvakanja rezultiralo je manjim brojem bakterija koje su prianjale za ┼żvaka─çu gumu, prenosi list PLoS One.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!