18. VELJAŔE 2012. 14:02h

Krumpir najbolje jesti hladan, mrkvu kuhanu u vodi, a tjesteninu al dente

Krumpir

Foto

Život
0

Tekst

Vrsta hrane na va┬Üem tanjuru nije jedino o ─Źemu trebate razmi┬Üljati kada je u pitanju zdrava prehrana. Na─Źin na koji pripremate namirnice ili u kome obliku ih konzumirate uvelike mo┬×e utjecati na va┬Üe zdravlje.

Britanski su znanstvenici tako ustvrdili kako je krumpir najbolje jesti hladan. Naime, kada se krumpir skuha, stanice ┬Ükroba nabubre i po─Źnu se raspadati, zbog ─Źega se lak┬Üe probavlja. Nakon ┬Üto se ohladi pak, dio ┬Ükroba poprima ─Źvr┬Ü─çu formu koji je te┬×e probaviti, ali on poput vlakna zavr┬Üava u debelom crijevu te pobolj┬Üava regulaciju crijeva, tvrde u studiji istra┬×ivanja provodenog na Sveu─Źili┬Ütu Oxford.

Ono ┬Üto je definitivno sigurno je da krumpir kuhan u ljusci zadr┬×ava puno vi┬Üe vitamina nego kad ga kuhate oguljenog.

Talijanski su pak znastvenici otkrili kako je najbolji na─Źin pripreme mrkve kuhanje u vodi. Prema njima upravo takvom pripremom, za razliku od sirove mrkve ili one kuhane na pari, zadr┬×ava najvi┬Üe karotenoida, antioksidansa koji tijelo koristi kako bi stvaralo vitamin A, neophodan za rast, reprodukciju i imunitet. S time se sla┬×e i mag. nutricionizma Meri Filipovi─ç iz Bioeliksir savjetovali┬Üta.

- Po┬×eljno da uz tako pripremljenu mrkvu dodati i maslinovo ulje odnosno kvalitetnu masno─çu koja najbolje iskori┬Ütava taj beta karten., dodaje Meri Filipovi─ç.

Nutricionistica Filipovi─ç je potvrdila i navode kako je tjesteninu najbolje pripremati al dente jer kada se konzumira u tom obliku na┬Üe tijelo sporije razgra─Ĺuje ┬Ükrob te se ┬Üe─çer postupno ispu┬Üta u krvotok, kao i to da se ─Źaj treba kuhati najmanje minutu, a najvi┬Üe 5 minuta.

- ─îaj ispusti ono ┬Üto je korisno u to vrijeme, a ako ostane dulje u toploj otopini ispu┬Üta i one gorke tvrai i komponente koje nama nisu po┬×eljne., zaklju─Źila je Filipovi─ç.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!