SAVJET NUTRICIONISTKINJE

2. VELJAŔE 2009. 10:39h

Kokosova mast se penje na listi zdravih namirnica

Tekst

Nutricionistkinja Marinela ┬Őajina pi┬Üe o tome za┬Üto masno─çe ne smijemo izbaciti iz prehrane te za┬Üto je kokosova mast dobra za zdravlje.

Od svih hranjivih tvari, masno─çe su one koje organizmu daju najvi┬Üe energije, gotovo duplo vi┬Üe od ugljikohidrata i bjelan─Źevina.

-.--.-
Stru─Źnjaci savjetuju da se s masno─çama ne smije pretjerivati, pogotovo ako se ┬×eli odr┬×ati normalna te┬×ina. Energetski udio od 30 posto masno─ça u prehrani je op─çe prihva─çen.

Kako je problem pretilosti u svijetu sve izra┬×eniji, tako masno─çe dolaze na zao glas.

Me─Ĺutim, i one imaju odre─Ĺenu ulogu u na┬Üem organizmu i ne bi se smjele u potpunosti izbaciti iz prehrane. Osim toga, sve masno─çe nisu iste i nemaju jednak 'u─Źinak' na organizam.

Ne┬Üto vi┬Üe o tomu kakvih vrsta masno─ça ima, koje su zdrave, a koje manje zdrave te koja je uop─çe njihova uloga, pro─Źitajte u najnovijem tekstu nutricionistkinje Marinele ┬Őajina na njenoj javno.info stranici.

┬Őajina se posebno osvrnula na kokosovu mast za koju se sve vi┬Üe stru─Źnjaka sla┬×e kako obiluje zdravim sastojcima.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!