SAVJET NUTRICIONISTKINJE

2. VELJAčE 2009. 10:39h

Kokosova mast se penje na listi zdravih namirnica

Tekst

Nutricionistkinja Marinela Šajina piše o tome zašto masnoće ne smijemo izbaciti iz prehrane te zašto je kokosova mast dobra za zdravlje.

Od svih hranjivih tvari, masnoće su one koje organizmu daju najviše energije, gotovo duplo više od ugljikohidrata i bjelančevina.

-.--.-
Stručnjaci savjetuju da se s masnoćama ne smije pretjerivati, pogotovo ako se želi održati normalna težina. Energetski udio od 30 posto masnoća u prehrani je opće prihvaćen.

Kako je problem pretilosti u svijetu sve izraženiji, tako masnoće dolaze na zao glas.

Međutim, i one imaju određenu ulogu u našem organizmu i ne bi se smjele u potpunosti izbaciti iz prehrane. Osim toga, sve masnoće nisu iste i nemaju jednak 'učinak' na organizam.

Nešto više o tomu kakvih vrsta masnoća ima, koje su zdrave, a koje manje zdrave te koja je uopće njihova uloga, pročitajte u najnovijem tekstu nutricionistkinje Marinele Šajina na njenoj javno.info stranici.

Šajina se posebno osvrnula na kokosovu mast za koju se sve više stručnjaka slaže kako obiluje zdravim sastojcima.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!