STIMULANS ZA PAMćENJE

16. SIJEèNJA 2009. 08:55h

Kofein smanjuje rizik od Alzheimera

Tekst

Ispijanje tri do pet šalica kave dnevno tijekom srednje dobi smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti za dvije trećine.

Nova istraživanja su pokazala kako ispijanje tri do pet Å¡alica kave tijekom srednje životne dobi može za dvije trećine smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti pod stare dane.

Iako je od prije poznato da kofein štiti od demencije, tek se novim istraživanjima obuhvatio period života i navika pijenja kave prije razvoja senilnosti za razliku od dosadašnjih studija u kojima su ispitanici govorili o količinama ispijene kave po sjećanju, javlja DailyMail.

Švedski i finski znanstvenici zabilježili su navike pijenja kave i čaja kod 1.500 sredovječnih muškaraca i žena, a 21 godinu kasnije u grupi je zabilježen samo 61 slučaj demencije što je dvije trećine manje od prosjeka.

Podaci su tako?er pokazali kako nema poveznice izme?u pijenja čaja i razvoja senilnosti.

No, ukoliko pomišljate pretjerivati s 'prevencijom' imajte na umu kako Velike količine kofeina potiču halucinacije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!