1. KOLOVOZA 2011. 19:11h

Kćerkama nije dobro tepati: Ljepotice, princezo, moja najljepša...

Nizozemski princ Willem Alexander i princeza Maxima sa kćerima u Wassenaaru

Foto

Život
0

Tekst

Ako svojoj kćeri želite dobro, ako vam je važno da izraste u stabilnu i sretnu osobu, nikako joj kao djetetu nemojte stalno ponavljati da je ljepotica, princeza, da je najljepša od svih... Umjesto samopouzdanja i zadovoljstva stvorit ćete joj osjećaj nesigurnosti i potrebu da, kad odraste i uoči svoje nedostatke, brojnim estetskim operacijama pokuša dostići savršenstvo.  

To je, na što već dugo upozoravaju naši psiholozi, pokazalo i najnovije istraživanje u Britaniji.

– Samopouzdanje treba graditi na onome što dijete može kontrolirati, na rezultatima koji su posljedica njegova truda i rada, a ne na nečemu na što ne može utjecati, fizičkom izgledu, boji kose ili očiju, visini – upozorava psihologinja prof. dr. Mirjana Nazor. Ona drži da se previše pažnje pridaje fizičkom izgledu, da ga se stavlja na pijedestal, čemu su kumovali i mediji, a što kod mladih, posebice djevojaka, stvara frustracije čije su posljedice bolesti – bulimija i anoreksija ili bezbrojne estetske operacije kojima se nastoji postići savršenstvo. 

Bez lažne slike 

– Djetetu svaki dan trebamo jedino reći da ga volimo, i kad je dobro, ali i kad učini nešto loše, na što ga svakako treba upozoriti. Dijete mora rasti sa sigurnošću u bezuvjetnu ljubav svojih roditelja i najbliže obitelji. Tada mu propusti i pogreške koje će, neizbježno, činiti neće biti drama, nego sastavni dio života i nešto iz čega izvlači određenu pouku – savjetuje prof. Nazor. 

Slično misli i pjevačica i ambasadorica UNICEF-a Maja Vučić, koja svoju kćer nastoji odgajati u skladu s tim.

– Djetetu ne treba govoriti laži, treba ga pohvaliti i podržati u onome što radi dobro, ali mu i staviti do znanja što mu nije jača strana. Ne treba graditi lažnu sliku jer se prije ili poslije mora suočiti s realnošću – kaže Maja, po profesiji psihologinja. 

– Kažem svojoj kćeri da je ona za mene najljepše i najdraže dijete na svijetu i to je normalno. Ali sam isto tako objektivna i primijetim u čemu su druga djeca bolja od nje – ističe Maja Vučić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!