DR. DINKO KALITERNA

6. SRPNJA 2007. 17:39h

Kako suzbiti poja─Źano znojenje?

Tekst

Poja─Źano znojenje pri─Źinjava velike pote┬Üko─çe pojedincima, a najvi┬Üe problema stvaraju vla┬×ne mrlje na odje─çi koje probiju ispod pazuha.

Uloga znojenja je hla─Ĺenje organizma od pregrijavanja jer se isparavanjem vode sni┬×ava tjelesna temperatura. Uz to, znojenjem izlu─Źujemo niz ┬Ütetnih tvari, sol ... Na┬×alost znojenje ima nekad ru┬×ne strane, a jedna od naj─Źe┬Ü─çih je poja─Źano znojenje koje mo┬×e biti na cijelom tijelu ili pojedinim mjestima. Ukoliko je zahva─çeno cijelo tijelo potrebno je napraviti niz pretraga kako bi se otkrio uzrok. Razlog poja─Źanom znojenju obi─Źno le┬×i u metaboli─Źkim ili endokrinolo┬Ükim poreme─çajima. Kod poja─Źanog znojenja pojedinih regija naj─Źe┬Ü─çe su zahva─çeni dlanovi, stopala i pazuh. Znojenje na tim mjestima nema za┬Ütitnu ulogu jer ga pod utjecajem ┬×iv─Źanog sustava, nervoza ili stres poja─Źavaju. Kofein i nikotin jednako utje─Źu poja─Źano znojenje. Kod velikog broj ljudi ne mo┬×e se dokazati nikakav poreme─çaj ili vanjski utjecaj. Bilo bi idealno kada se ne bi nervirali, smanjili stres te unos kofeina i nikotina. Poja─Źano znojenje pri─Źinjava velike pote┬Üko─çe pojedincima, a najvi┬Üe problema stvaraju vla┬×ne mrlje na odje─çi koje probiju ispod pazuha. Mnogi se ne mogu rukovati jer su im vla┬×ni dlanovi. ─îesto je potrebno vi┬Üe puta dnevno promijeniti odje─çu ili ─Źarape.
Zbog toga zahva─çeni pojedinci imaju velike pote┬Üko─çe ne samo psihi─Źki nego poslovno i emotivno.

KAKO SUZBITI POJA─îANO ZNOJENJE ?

1. Postoje brojna sredstva prete┬×no na bazi aluminijevih soli za koje se smatra da mehani─Źki uni┬Ütavaju ┬×lijezde znojnice. Mnogi su isprobali brojne dezodoranse i antiperspirante s razli─Źitim rezultatima. Jedan od problema je ┬Üto su ─Źeste iritacije i alergijske reakcije, a odje─ça se ─Źesto uni┬Üti ili izbijeli oko pazuha.

2. Jontoforeza je metoda kada se pomo─çu struje unose posebni sastojci koji smanjuju znojenje. Izvodi se na na─Źin da se dlanovi i stopala urone u vodu gdje se stave elektrode. Tretman je bezbolan i osje─çate samo lagane trnce. Rezultati znaju biti dosta dobri, a prednost je ┬Üto se tretman mo┬×e raditi kod ku─çe i neograni─Źen broj puta. Postoje posebne elektrode s kojima se mogu i pazusi tretirati.

3. U zadnje vrijeme veliku nadu daje Botox koji, mo┬×e se re─çi, paralizira rad znojnica. Posti┬×u se du┬×a razdoblja bez znojenja, a efekt traje od 3 do 10 mjeseci. Tretman nije opasan po zdravlje ni na koji na─Źin, jedino se ne radi kod trudnica, osoba alergi─Źnih na sam Botox i rijetke neurolo┬Üke
bolesti miastenije gravis. Tretman se mo┬×e raditi neograni─Źen broj puta. Na mjestu tretmana se s najmanjim iglicama ubrizgava Botox pod ko┬×u, a sam zahvat ne boli niti je neugodan. Nikakva anestezija nije potrebna ako se radi pod pazuhom, samo kod tretmana stopala. Va┬×no je napomenuti da nakon tretmana nije potreban nikakav oporavak. ─îini se da je Botox za sada najidealnije sredstvo protiv znojenja, a jedina lo┬Üa strana je vi┬Üa cijena tretmana koja se kre─çe od 3000 do 3500 kn.

4. Od nedavno se koristi laserska lipoliza tako da se pod pazuh unese tanka igla koja na vrhu ispaljuje laserske zrake i uni┬Ütava znojnice. Uz to se na kraju tretmana vr┬Üi usisavanje znojnica. Tretman daje dobre rezultate no visoka cijena i bolnost nakon zahvata su lo┬Üije strane.

5. Postoji niz tableta koje skoro potpuno zaustave rad znojnica no to ima visoku cijenu. Ko┬×a i sluznice se poja─Źano su┬Üe te se preporu─Źuje samo za najte┬×e slu─Źajeve.

6. Zadnja opcija je kirur┬Üko presijecanje ┬×ivaca ┬Üto je idealno, ali na┬×alost ne i bez komplikacija. Radi se o relativno te┬×em zahvatu s potencijalno opasnim komplikacijama.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!