DR. DINKO KALITERNA

6. SRPNJA 2007. 17:39h

Kako suzbiti pojačano znojenje?

Tekst

Pojačano znojenje pričinjava velike poteškoće pojedincima, a najviše problema stvaraju vlažne mrlje na odjeći koje probiju ispod pazuha.

Uloga znojenja je hlađenje organizma od pregrijavanja jer se isparavanjem vode snižava tjelesna temperatura. Uz to, znojenjem izlučujemo niz štetnih tvari, sol ... Nažalost znojenje ima nekad ružne strane, a jedna od najčešćih je pojačano znojenje koje može biti na cijelom tijelu ili pojedinim mjestima. Ukoliko je zahvaćeno cijelo tijelo potrebno je napraviti niz pretraga kako bi se otkrio uzrok. Razlog pojačanom znojenju obično leži u metaboličkim ili endokrinološkim poremećajima. Kod pojačanog znojenja pojedinih regija najčešće su zahvaćeni dlanovi, stopala i pazuh. Znojenje na tim mjestima nema zaštitnu ulogu jer ga pod utjecajem živčanog sustava, nervoza ili stres pojačavaju. Kofein i nikotin jednako utječu pojačano znojenje. Kod velikog broj ljudi ne može se dokazati nikakav poremećaj ili vanjski utjecaj. Bilo bi idealno kada se ne bi nervirali, smanjili stres te unos kofeina i nikotina. Pojačano znojenje pričinjava velike poteškoće pojedincima, a najviše problema stvaraju vlažne mrlje na odjeći koje probiju ispod pazuha. Mnogi se ne mogu rukovati jer su im vlažni dlanovi. Često je potrebno više puta dnevno promijeniti odjeću ili čarape.
Zbog toga zahvaćeni pojedinci imaju velike poteškoće ne samo psihički nego poslovno i emotivno.

KAKO SUZBITI POJAČANO ZNOJENJE ?

1. Postoje brojna sredstva pretežno na bazi aluminijevih soli za koje se smatra da mehanički uništavaju žlijezde znojnice. Mnogi su isprobali brojne dezodoranse i antiperspirante s različitim rezultatima. Jedan od problema je što su česte iritacije i alergijske reakcije, a odjeća se često uništi ili izbijeli oko pazuha.

2. Jontoforeza je metoda kada se pomoću struje unose posebni sastojci koji smanjuju znojenje. Izvodi se na način da se dlanovi i stopala urone u vodu gdje se stave elektrode. Tretman je bezbolan i osjećate samo lagane trnce. Rezultati znaju biti dosta dobri, a prednost je što se tretman može raditi kod kuće i neograničen broj puta. Postoje posebne elektrode s kojima se mogu i pazusi tretirati.

3. U zadnje vrijeme veliku nadu daje Botox koji, može se reći, paralizira rad znojnica. Postižu se duža razdoblja bez znojenja, a efekt traje od 3 do 10 mjeseci. Tretman nije opasan po zdravlje ni na koji način, jedino se ne radi kod trudnica, osoba alergičnih na sam Botox i rijetke neurološke
bolesti miastenije gravis. Tretman se može raditi neograničen broj puta. Na mjestu tretmana se s najmanjim iglicama ubrizgava Botox pod kožu, a sam zahvat ne boli niti je neugodan. Nikakva anestezija nije potrebna ako se radi pod pazuhom, samo kod tretmana stopala. Važno je napomenuti da nakon tretmana nije potreban nikakav oporavak. Čini se da je Botox za sada najidealnije sredstvo protiv znojenja, a jedina loša strana je viša cijena tretmana koja se kreće od 3000 do 3500 kn.

4. Od nedavno se koristi laserska lipoliza tako da se pod pazuh unese tanka igla koja na vrhu ispaljuje laserske zrake i uništava znojnice. Uz to se na kraju tretmana vrši usisavanje znojnica. Tretman daje dobre rezultate no visoka cijena i bolnost nakon zahvata su lošije strane.

5. Postoji niz tableta koje skoro potpuno zaustave rad znojnica no to ima visoku cijenu. Koža i sluznice se pojačano suše te se preporučuje samo za najteže slučajeve.

6. Zadnja opcija je kirurško presijecanje živaca što je idealno, ali nažalost ne i bez komplikacija. Radi se o relativno težem zahvatu s potencijalno opasnim komplikacijama.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!