SEKS I ADOLESCENTI

7. LISTOPADA 2008. 10:56h

Kako spriječiti maloljetničku trudnoću?

Tekst

Najmanje 2 tisuće maloljetnih djevojaka u dobi od 15 do 18 godina suoči se s pitanjem - zadržati dijete ili ne? Kako reći roditeljima?

Bio je kraj ljetnih praznika. Otac trinaestogodišnje N.N. pozvao me u kućni posjet. Djevojčici nije bilo dobro. Imala je jake bolove u trbuhu i stalno je u WC-u. Kada sam došla u kuću, bila sam zatečena. Djevojčica je imala trudove. Morala sam brzo reagirati. Prišla sam joj i tiho, da otac ne čuje, rekla da su to trudovi i da rađa. Samo me je u čudu gledala i šutjela. Otac je za to vrijeme, zabrinut za svoju jedinicu, na balkonu lomio prste i pušio, dok je majka bila na poslu. Prišla sam ocu i pažljivo mu rekla da njegova kći rađa. Nakon prvog šoka, uslijedila je provala bijesa i psovki. Za nepuna dva sata N.N. je rodila zdrava dječačića. Sada je trebalo smisliti što reći u školi, što rodbini i prijateljima. Mlada mama došla je iz bolnice, a odlučila je dječaka smjestiti u dom. Nakon poroda, za djevojčicu i njezine roditelje slijedilo je teško razdoblje prilagodbe u kojem su na brzinu morali prevladati sve strahove, boli te povratak u školu. Na svu sreću, uz obiteljsku je liječnicu ova priča završila sretno - ovu priču ispričala je obiteljska liječnica Udruzi Korak po Korak. Međutim, to je samo jedan od 2 tisuće slučajeva maloljetničke trudnoće.

Godišnje u Hrvatskoj rodi dvije tisuće maloljetničkih trudnica

Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine rodi oko 2 tisuće maloljetnica u dobi od 15 do 19 godina, a sedam maloljetnica mlađih od 15 godina. Od 4733 legalnih pobačaja, u 414 slučajeva bila je riječ o trudnoći djevojaka u dobi od 14 do 19 godina. Urelija Rodin, doktorica znanosti pri HZZJZ-u, kaže da brojke maloljetničke trudnoće i pobačaja ne rastu, no ne dolazi ni do njihova smanjenja.

- U dobi ispod 14 godina godišnje ima od 1 do 2 poroda. Bitno je naglasiti, točnije apelirati, da se pobačaji prestanu koristiti kao oblik kontracepcije, posebno zato što imamo razna savjetovališta, udruge te školsku medicinu, gdje se mladi mogu educirati i informirati - naglasila je Rodin.

Udruga Korak po Korak pruža slobodu izbora - zadržati dijete ili ne!

U Udruzi Korak po Korak u Zagrebu tim stručnjaka svakodnevno pomaže djevojkama te roditeljima čije djevojčice preko noći moraju postati žene sposobne donijeti niz odluka, dovoljno snažne da se suoče s činjenicom da će, iako su još uvijek djeca, postati majke. Stručnjaci im pomažu u borbi sa strahom od reakcije roditelja kada im sve priznaju, ali i strahom od osude prijatelja i vršnjaka iz škole. Udruga pruža savjetodavnu i informativnu pomoć u telefonskim razgovorima ta organizira radionice, dogovara individualne savjete, pruža pravnu pomoć, organizira grupnu podršku, te djevojke educira kako bi samostalno mogle donijeti odluku hoće li ili neće zadržati dijete.

- Mi zagovaramo slobodu izbora! Pružimo im psihološku pomoć i pripremimo ih kako bi mogle donijeti tu vrlo važnu odluku jer porod nije uvijek najbolji izbor. No, u principu nam se najviše javljaju djevojke koje žele zadržati dijete, a u manjoj mjeri one koje rode pa dijete daju na usvojenje - rekla je Silvija Stanić iz Udruge Korak po Korak.

Kroz udrugu ciklički prođe oko 250 korisnica budući da poneke djevojke dođu samo jednom na grupe ili po savjet, dok druge ostaju mjesecima. Uz svu tu pomoć, djevojkama koje tijekom trudnoće nemaju krov nad glavom udruga omogućuje boravak u Domu u Nazorovoj. Stanić smatra da je uzrok maloljetničkim trudnoćama u nesustavnom pristupu edukacije.

Pružiti pravnu pomoć maloljetnoj trudnici najbolja je pomoć!

- Pričalo se da će se u škole uvesti dva programa seksualnog odgoja, no nijedan do danas nije zaživio. Djeca nemaju adekvatnu edukaciju u školama, osim vjeronauka koji kao jedinu kontracepciju zagovara apstinenciju. I tako će biti dok god budemo okretali glavu od problema i pravili se da problem ne postoji - naglašava Stanić.

Socijalna radnica, Aleksandra Čolić, koja je do prije mjesec dana radila direktno s mladim trudnicama u Udruzi, ističe kako mlade djevojke ne traže toliko psihološku pomoć, koliko pravnu pomoć.

- Uglavnom ih zanima kako mogu ostvariti porodiljni dopust te pitaju o finacijama. Bitno je znati da svaka djevojka koja se nađe u toj situaciji zakonom ima pravo na izostanke, treba se javiti nadležnoj socijalnoj radnici radi naknade za porodiljni koja će ju uputiti i na ginekologa - govori Čolić.

U školama nedostaje jak edukativni program ili seksualni odgoj

Najveći problem adolescentne trudnoće, prema riječima ginekologa Dubravka Lepušića koji djeluje u Udruzi Korak po Korak, proizlazi iz nedostatka edukativnog programa u osnovnim i srednjim školama. Lepušić za primjer navodi Finsku koja ima razvijen takav program te je u toj zemlji adolescentna trudnoća minimalna.

- U Hrvatskoj postoje podaci koji pokazuju da se tinejdžeri koji su spolno aktivni vrlo malo koriste kontracepcijom. Tek svaka četvrta adolescentica koristi tablete, a tek se svaka treća javi ginekologu, dok urologa posjeti svega osam posto dječaka. Pa prema tome, nedostaje informacije i edukacije za tu dob - zaključuje Lepušić koji smatra da su hrvatske škole zrele za program seksualnog odgoja.

Inače, Lepušić već treću godinu zaredom obilazi osnovne i srednje škole prezentirajući svoj projekt ''Znanje i užitak'', u kojem educira mlade ljude o svim aspektima seksa.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!