VRIJEME INSEKATA

2. LIPNJA 2009. 11:21h

Kako se najbolje zaštiti od krpelja

Tekst

Stigli su topliji dani pa vi┬Üe vremena provodimo u prirodi gdje na┬Üem zdravlju prijete insekti, zato se ┬×elimo ┬Üto bolje za┬Ütiti.

Insekti poput krpelja, pauka ili komaraca, a s kojima ljudi dolaze u ─Źe┬Ü─çi kontakt u toplijem dijelu godine, mogu izazvati: alergijske reakcije organizma, toksi─Źno djelovanje i odre─Ĺene zarazne bolesti. Stoga je dobro pone┬Üto saznati o tim malim ┬×ivotinjama, rizicima i mogu─çnostima da se ti rizici izbjegnu, pi┬Üe dr.med. Tatjana Nemeth-Bla┬×i─ç iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

─îim uo─Źimo krpelja na na┬Üem tijelu, odmah ga treba izvaditi i dezinficirati mjesto uboda (premazati antiseptikom), te se obratiti lije─Źniku specijalistu epidemiologu za savjet.
Uzrokuju li ubodi insekata neke ve─çe poreme─çaje u zdravlju?

- Ubodi insekata uglavnom ne dovode do ozbiljnijih poreme─çaja zdravlja. Prete┬×no su to lokalne reakcije kra─çeg trajanja. Lokalna reakcija ograni─Źena je samo na dio tijela na mjestu i u neposrednoj blizini uboda kod nealergi─Źnih osoba. Takva reakcija o─Źituje se svrbe┬×om, crvenilom ko┬×e i oteklinom. Kod preosjetljivih osoba ubod insekta mo┬×e izazvati sistemsku i vrlo te┬Üku alergijsku reakciju, koja mo┬×e biti ─Źak i fatalna poput kolapsa, oteklina grkljana, ote┬×ano disanje, osip, svrbe┬×, povra─çanje itd. Takve te┬Üke alergijske reakcije zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Kako se najbolje zaštititi od insekata?

- Protiv insekata se mo┬×e za┬Ütititi prikladnom odje─çom i obu─çom, za┬Ütitnim mre┬×ama za vrijeme spavanja, preparatima koji tjeraju komarce i ostale insekte poput repelentima. Reakcije na ubod komarca su prete┬×no lokalne; svrbe┬×, crvenilo ko┬×e i oteklina u trajanju od nekoliko sati do dana. No kod osoba koje su preosjetljive, reakcija na ubod komarca mo┬×e biti opse┬×na, ─Źak i sistemska. Lokalne reakcije svrbe┬× i crvenilo na mjestu uboda, koje nastaju nakon uboda insekata lije─Źe se lokalno. Premazivanjem sredstvom koje ubla┬×uje tegobe nakon uboda insekata. O vrsti i na─Źinu primjene treba se savjetovati s lije─Źnikom.

Kako najbolje zalije─Źiti ugriz insekata?

- U slu─Źaju uboda otrovnih insekata, na primjer ose ili p─Źele, toksi─Źna reakcija nastaje samo u slu─Źajevima brojnih uboda, obi─Źno vi┬Üe desetaka ili stotina insekata, a dominiraju op─çi simptomi kao mu─Źnina, povra─çanje, glavobolja. Posebnu klini─Źku sliku daje ugriz otrovnog pauka, u na┬Üoj zemlji postoji jedna vrsta otrovnog pauka, a to je crna udovica. Na mjestu ugriza nastane bol poput uboda igle, poslije se javljaju vrlo jaki bolovi, prvenstveno u mi┬Üi─çima trbu┬Üne stjenke i donjih ekstremiteta, te poreme─çaj vegetativnog ┬×iv─Źanog sustava poput poreme─çaja sr─Źanog ritma i tako dalje.

Gdje je najve─ça opasnost od krpelja?

Protiv insekata se mo┬×e za┬Ütititi prikladnom odje─çom i obu─çom, za┬Ütitnim mre┬×ama za vrijeme spavanja, preparatima koji tjeraju komarce i ostale insekte poput repelentima.
- Krpelji su u prirodi rasprostranjeni vrlo ┬Üiroko. Ima ih u na┬Üim ravni─Źarskim ili brdskim ┬Üumama, ali i uz polja, u vrtovima, ┬×ivicama, oku─çnicama. Javljaju se u ve─çem broju u prolje─çe i rano ljeto svake godine. Najaktivniji su kod nas u petom i ┬Üestom mjesecu. Mo┬×e ih se susresti i u jesen no znatno rje─Ĺe, a tako i u zimi ako je zima topla i bez snijega. Njihova brojnost varira od godine do godine zbog raznih ─Źinitelja od kojih su neki poznati, a mnogi jo┬Ü nepoznati. Na primjer, ve─çoj brojnosti krpelja pogoduje blaga zima. Krpelji se u doba svoje intenzivne aktivnosti, a to je prolje─çe i rano ljeto, smje┬Ütaju na grmove i nisko raslinje do visine oko jednog metra, i tu na istaknutim vr┬Ücima gran─Źica ra┬Üirenih no┬×ica ─Źekaju da kraj njih pro─Ĺe neko toplokrvno bi─çe, ┬×ivotinja ili ─Źovjek, kako bi se na njega neopazice prihvatili i prona┬Üli povoljno mjesto na tijelu gdje se mogu svojim o┬Ütrim rilcem ubosti u ko┬×u i sisati krv. 

U  vrijeme glavne sezone krpelja od petog do sedmog mjeseca mislite na mogu─çnost takvog "susreta" pri svakom boravku u prirodi. Za vrijeme boravka treba, ako je mogu─çe, birati ┬Üire putove i izbjegavati provla─Źenje kroz gusti┬Ü, a nositi radije odje─çu od glatkih materijala. Dijelove odje─çe ne treba odlagati na grmlje. Sredstva za odbijanje komaraca (repelenti) odbijaju djelomi─Źno i krpelje, tako se mogu primijeniti nana┬Üanjem na ko┬×u na mjestima do kojih dopire odje─ça poput zape┬Ü─ça, gle┬×njeva i vrata ili prskanjem odje─çe ako su u obliku raspr┬Üiva─Źa.

Nakon povratka ku─çi, a nije na odmet pripaziti i na samom izletu, odmah treba sebe i druge, pogotovo djecu, pregledati po cijelom tijelu, i ako se krpelj na─Ĺe odmah ga odstraniti. Na taj na─Źin otklonjen je najve─çi dio rizika.

Koje zarazne bolesti prenose krpelji i kako ih lije─Źiti?

- Svojim ubodom krpelji mogu na ljude prenijeti neke zaraze. Krpelji u Hrvatskoj mogu prenijeti krpeljni meningoencefalitis (KME) ili meningoencefalitis ranog ljeta ili srednje-europski krpeljni meningoencefalitis i infekciju uzrokovanu bakterijom Borrelia burgdorferi, poznatom pod imenom bolest Lyme (ili Lyme borrelioza) ili kroni─Źni migriraju─çi eritem (crvenilo ko┬×e), a iznimno erlihiozu i neke rikecioze. No na sre─çu svi krpelji nisu zara┬×eni mikroorganizmima koji mogu na┬Ükoditi ─Źovjeku, ve─ç samo njihov vrlo malen dio, a tako─Ĺer to nisu niti na svim podru─Źjima. Kada bi nakon uboda krpelja do┬Ülo do oboljenja od virusnog meningoencefalitisa, s visokom vru─çicom, glavoboljom, mu─Źninom ko─Źenjem vrata i znakovima o┬Üte─çenja sredi┬Ünjeg ┬×iv─Źanog sustava, ┬Üto je na sre─çu vrlo rijetko, a mo┬×e nastati od sedam do 30 dana nakon uboda, potreban je odlazak u bolnicu. Lije─Źenje je u po─Źetnoj fazi uspje┬Üno antibioticima bez potrebe primitka u bolnicu. Stoga je preporu─Źljivo mjesto uboda kroz mjesec dana nadzirati i u slu─Źaju pojave crvene ko┬×ne promjene od nekoliko centimetara ili ┬Üire, oti─çi lije─Źniku.

┬Őto je najbolje u─Źiniti kada na─Ĺemo krpelja na tijelu?

. Posebnu klini─Źku sliku daje ujed otrovnog pauka, u na┬Üoj zemlji postoji jedna vrsta otrovnog pauka a to je crna udovica. Na mjestu ugriza nastane bol poput uboda igle, poslije se javljaju vrlo jaki bolovi, prvenstveno u mi┬Üi─çima trbu┬Üne stjenke i donjih ekstremiteta, te poreme─çaje vegetativnog ┬×iv─Źanog sustava poput poreme─çaja sr─Źanog ritma i tako dalje.
- Kao prvo, u doba najve─çe aktivnosti krpelja, treba pri svakom boravku u prirodi misliti i na tu mogu─çnost, po povratku iz prirode ku─çi, odmah pregledati po cijelom tijelu sebe i druge, a pogotovo djecu, posebno ona mjesta gdje je ko┬×a najnje┬×nija. Ukoliko na─Ĺemo krpelja, ┬Üto prije ga treba odstraniti.

Prije va─Ĺenja ne treba na krpelja ni┬Üta stavljati (ulje, lak za nokte) kako se takvim za krpelja neugodnim podra┬×ajem ne bi potaknulo njegovo gr─Źenje i ve─çi ulaz mo┬×da zaraznog materijala u ubodnu ranicu. Krpelja treba skinuti uz pomo─ç pincete. Obi─Źnu kozmeti─Źku pincetu s ravnim vrhovima dezinficirati alkoholom ili je opaliti plamenom. Opreznim, smirenim potezanjem vaditi krpelja u raznim smjerovima hvataju─çi ga ┬Üto bli┬×e glavi da se izbjegne gnje─Źenje zatka. Nakon ┬Üto je krpelj odstranjen, mjesto uboda je preporu─Źljivo premazati antiseptikom. Od skidanja krpelja ne treba odustati ako ne ide lako. Svakako treba otkinuti tijelo (zadak), a onda drugi dan potra┬×iti savjet lije─Źnika. Preostalo rilce u ko┬×i vi┬Üe ne mo┬×e utjecati na nastanak zaraze.

┬Őto u─Źiniti ako je krpelj nekoliko dana u na┬Üem tijelu?

- ─îim uo─Źimo krpelja na na┬Üem tijelu, odmah ga treba izvaditi i dezinficirati mjesto uboda (premazati antiseptikom), te se obratiti lije─Źniku specijalistu epidermiologu za savjet.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!