NJEGA KOSE

7. LIPNJA 2007. 17:12h

Kako pravilno prati kosu?

Tekst

Osnovna njega kose je pranje. Bilo bi dobro primjenjivati nekoliko jednostavnih tehnika.

Povr┬Üno pranje naj─Źe┬Ü─çe rezultira i br┬×im prljanjem. Prije nego ┬Üto po─Źnete prati kosu, dobro je po─Źe┬Üljajte.

Normalna kosa

Na dlan stavite otprilike jedan ─Źep ┬Üampona i pomije┬Üajte ga s vodom te nanesite na mokru kosu. Nje┬×no, vrhovima prstiju masirajte glavu kru┬×nim pokretima. Nastojte se koristiti ┬Üamponima koji se najmanje pjene, jer velika koli─Źina pjene mo┬×e o┬Ütetiti kosu. Isperite je blagim mlazom mlake vode.

Regenerator nastojte koncentrirati na vrhovima. Budite strpljivi i nemojte isprati regenerator deset sekundi nakon ┬Üto ste ga nanijeli. Kosu ne ─Źe┬Üljajte dok je mokra. Ako va┬Üa kosa nakon pranja i dalje izgleda prljavo, masno i slijepljeno, krivi su prejaki preparati za u─Źvr┬Ü─çivanje kose koje koristite. 

Poku┬Üajte kosu temeljitije oprati i vratite joj sjaj onako kako to predla┬×u profesionalni frizeri: malo ┬Üampona, kojim se obi─Źno koristite, razmutite u ─Źa┬Üici vode, nanesite na suhu kosu i dobro ga utrljajte. Pri─Źekajte malo, dobro isperite, a zatim je normalno operite.

Masna kosa

Iako se ovaj tip kose brzo prlja, ne perite je pre─Źesto. ─îesto ┬Üamponiranje uklanja za┬Ütitni sloj sebuma. Bilo bi idealno prati kosu dva puta na tjedan, a u me─Ĺuvremenu umjesto pranja poku┬Üajte osmisliti odgovaraju─çu frizuru.

Mali trik koji vam mo┬×e pomo─çi jest da u posljednju vodu za ispiranje dodate malo jabu─Źnog octa kako bi smanjio ma┬Ü─çenje i dodao malo sjaja.

Od velike su va┬×nosti i sredstva kojima se koristimo za njegu. ┬Őampon mora biti precizno definiran, biljnog podrijetla da ne bi dodatno nadra┬×io lojne ┬×lijezde.

Masna kosa vi┬Üe otpada od ostalih tipova. Po┬×eljno je primijeniti tonik za masa┬×u vlasi┬Üta nekoliko puta u tjednu pa nakon toga kosu oprati biljnim ┬Üamponom. Na masnu kosu ne stavljajte mnogo laka, a kad to po┬×elite koristite one koji su specijalno namijenjeni tom tipu kose. Upotrebljavajte ─Źetku poluprirodne i poluvje┬Üta─Źke dlake.

Pripazite: Nastojte se ┬Üto manje koristiti ┬Üamponima za koje pi┬Üe da daju ve─çi volumen, nakon nekog vremena po─Źet ─çe iritirati vlasi┬Üte.

Suha kosa

Nakon ┬Üampona va┬×nu ulogu imaju regeneratori te masa┬×a vlasi┬Üta. Masa┬×a se obavlja ─Źe┬Ü─çim ─Źe┬Üljanjem, ali i vrhovima prstiju, kru┬×nim pokretima svakog dana. Nakon nekoliko minuta regenerator dobro isperite. Kosu blago istrljajte ru─Źnikom kako je ne biste dodatno o┬Ütetili agresivnim trljanjem.

Perutava kosa

Problem s peruti javlja se poja─Źano zimi na masnoj i na suhoj kosi. Potrebno je koristiti se blagim ┬Üamponima s biljnim sastojcima koprive, maj─Źine du┬Üice, breze, propolisa, kadulje...Kosu je potrebno dobro i dugo ispirati toplom vodom, nje┬×no masiraju─çi vlasi┬Üte. ┬Őamponu dodajte 30 kapi pripravka korijena jaglaca koji djeluju protuupalno i umiruju─çe te ujedno ─Źiste vlasi┬Üte.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!