BOLEST DANAŠNJICE

5. STUDENOG 2008. 12:46h

Kako pobjeći od stresa i čira na želucu?

Tekst

Gastroenterolog i bivši ministar Neven Ljubičić objasnio je neke nedoumice koje se vežu uz stres i pojavu čira na želucu.

Svakodnevna gužva, strka na poslu, brojne obveze kod kuće, a vi gutate Gastale. Od velikog stresa kojem ste izloženi dobili ste čir. I sad je još gore, liječnik opće medicine vas šalje gastroenterologu, na čiji pregled čekate mjesec dana.

Šetnja od liječnika do liječnika

-.--.-Operacija
Operacija

Kada u inače pretrpani dnevni raspored između posla, kuhanja i izvanškolskih aktivnosti vaše djece nekako i ugurate liječnike, čeka vas još taj mučni i zastrašujući pregled- gastroskopija, od kojeg vam se diže kosa na glavi. I onda nakon cijele zbrke liječnik vam kaže da imate čir na želucu. I opet se vraćate Gastalima, užurbanom načinu života jer drugačije ne možete ili možete. No, kako bismo nešto više saznali o čiru na želucu i stresu, razgovarali smo s bivšim ministrom zdravstva koji je ponovno navukao liječničku kutu te se vratio svom zvanju gastroenterologa.

Od čira na želucu boluje od 6 do 15 posto populacije

- Statistike kažu da u svijetu od čira na želucu boluje 6 do 15 posto sveukupne populacije. Ta brojka ne raste, već stagnira. No, zato je u zadnjih 20 godina više onih koji imaju slične tegobe pa misle da je u pitanju čir na želucu. Ti simptomi dolaze od velike količine stresa. Kako bi se smanjile tegobe potrebno je ukloniti uzrok stresa te možda nešto promijeniti, nešto u svom dosadašnjem načinu života – pojasnio nam je Ljubičić.

Simptomi slični čiru na želucu

Inače, na stres tijelo različito reagira, kaže Ljubičić, tako je netko slab na dišne putove, netko na srce, a netko pak na probavni trakt. No, u svakom slučaju, osobe koje su nervoznije te su izložene stalnom stresu, podložnije su i čiru na želucu.

- Stoga, ukoliko ljudi osjete bol u trbuhu to nije dobar znak. U tom slučaju neka se jave liječniku opće medicine koji će prema simptomima dalje djelovati. Ako se uz bol još pojave akutni simptomi poput krvarenja iz probavnog trakta i povraćanje, u tom slučaju pacijente se upućuje kod specijalista koji dalje postupa u skladu s dijagnozom – savjetuje Ljubičić.

Strah od gastroskopije

-.--.-
Među ostalim, Ljubičić se osvrnuo i ne gastroskopiju, pregled probavnog sustava, ali pregled koji tjera strah u kosti. Upravo strah od gastroskopije tjera pacijente da odustanu te ne idu sve dok se ne pojave akutni simptomi.

- Da istina je, strah je golem, a tada je i pregled teže obaviti jer je pacijent zgrčen te ne surađuje. U pravilu pregled traje desetak minuta. Kako bi smanjili taj strah, pacijentu je potrebno objasniti na koji se način obavlja. No, strah dodatno potencira takozvana izjava koju pacijent mora potpisati prije pregleda. Tamo su nabrojene sve moguće komplikacije kojima je izložen prilikom pregleda, a koje se zapravo događaju samo u jedan posto slučajeva. Tako da je vrlo bitno pacijentu detaljno objasniti što će se raditi. Najveći učinak je objašnjenje – zaključuje Ljubičić.

Kako izbjeći čir na želucu?

Kako bi se smanjila mogućnost nastajanja čireva potrebno je, kaže, posložiti stvari u svojoj glavi, promijeniti način života ili smanjiti strku brzog života. No, dobra vijest za one koji su već imali operativni zahvat, te ukoliko su prilagodili način života - velik dio pacijenata više nikada neće imati problema s ovom bolešću za koju neki kažu, bolešću današnjice.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!