29. PROSINCA 2011. 13:43h

Kako otići na skijanje, provesti se i ne potrošiti previše novca

Foto

Život
0

Tekst

Može li se na skijalištima zimovati i s manje od tri, četiri tisuće kuna, koliko u prosjeku po osobi treba za sedam dana u najpopularnijoj Austriji ili Italiji? Da, uz nekoliko uvjeta moguće je i znatno jeftinije skijati. Recimo, oni kojima nije presudan visoki standard zapadnoeuropskih skijališta, u susjednoj BiH naći će apartmanski smještaj na sedam dana po osobi već za petstotinjak kuna, a na nekim tamošnjim skijalištima tjedne ski-karte stoje sedamdesetak eura.

Roditelji svojim stazama

Kome, pak, nije daleko voziti osam sati, bugarsko skijalište Bansko bit će ugodno iznenađenje s brojnim komfornim hotelima, odlično održavanim ski-stazama te pogotovo cijenom. Sedam polupansiona za 1600 kuna u hotelu s četiri zvjezdice uključuje čak i najam ski-opreme! Susjedna Slovenija, također, nije među najskupljim europskim ski-destinacijama. U vrijeme školskih praznika može se dobiti solidan apartman za četvero za manje od 3000 kuna. Domaća, pak, skijališta konkuriraju blizinom, a od 30. prosinca na hrvatsku skijašku kartu vraća se i Bjelolasica. Nažalost, u punoj će funkciji biti samo dječja skijaška staza. No, bude li snijega, roditelje neće nitko sprečavati da svojim skijama na okolnim padinama utru neke svoje staze...

Može upola jeftinije

– Polupansion kod nas stoji od 180 kuna naviše, dnevna je ski-karta 40, a noćna 50 kuna. Za djecu do tri godine boravak ne naplaćujemo, djeca do sedam godina imaju popust od 50, a do 12 godina 30 posto – kazao je direktor HOC-a Bjelolasica Željko Lipošćak na jučerašnjem predstavljanju zimske ponude centra. Inače, na Bjelolasici je na mjestu izgorjele zgrade veliki grijani šator u kojem će se posluživati objedi, a plan je do Božića 2013. sagraditi hotel s četiri zvjezdice. Kako bilo, snijeg očito nije posve nedostupan ni onima s ograničenim budžetom. Za sedmodnevno zimovanje na nekima od skijališta o kojima pišemo dostaje gotovo upola manje novca nego u zemljama u koje odlazi najviše Hrvata. Prednjači Austrija koja ugosti oko 70.000 skijaša iz Hrvatske.

Inače, tijekom zimskih praznika na skijanje će oko 100.000 Hrvata, a tijekom cijele zime na snijeg će ih oko 200.000. U agencijama kažu da prodaja skijanja ide bolje nego lani.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!