21. VELJAŔE 2012. 13:55h

Kako dalje: Od ─Źetiri hrvatske obitelji - tri jedva spajaju kraj s krajem

Foto

Život
0

Tekst

Iako je, prema subjektivnoj procjeni ispitanika, prosje─Źnom hrvatskom ku─çanstvu za zadovoljavanje osnovnih tro┬Ükova u 2011. trebalo oko 8824 kuna, ono je raspolagalo sa samo 6610 kuna, govori GfK-ova analiza za kretanje prihoda i rashoda u pro┬Üloj godini. Istra┬×ivanjem je ustanovljeno da je za zadovoljavanje osnovnih potreba ─Źetvero─Źlanoj obitelji trebalo 11.242 kune.

Razlika izme─Ĺu potrebnih i ostvarenih prihoda iznosila je u prosjeku oko 2214 kuna ┬Üto zna─Źi da su potrebni prihodi trebali biti ve─çi za oko 33 posto od ostvarenih. Tako je otkriveno da je samo osam posto ku─çanstava zara─Ĺivalo ''vi┬Üe negoli im je bilo potrebno'', a 17 posto zara─Ĺivalo je dostatno za namirivanje potreba. Na┬×alost, 72 posto obitelji nije bilo te sre─çe pa su pro┬Ülu godinu proveli spajaju─çi ''kraj s krajem''.

Najvi┬Üe prihode imale su obitelji u Zagrebu, u prosjeku oko 7690 kuna, dok su obitelji u Istri, Primorju i Gorskom kotaru mjese─Źno raspolagale sa 7155 kuna. Najte┬×e je bilo Slavoncima, gdje su prihodi bili najmanji pa je tako obitelj u prosjeku zara─Ĺivala oko 5528 kuna.

I pro┬Üle se godine najvi┬Üe tro┬Üilo na hranu i pi─çe. Za njihovu kupnju mjese─Źno se izdvajalo oko 29 posto prihoda, ┬Üto je pet posto manje u odnosu na 2010. godinu. Manje se tro┬Üilo na stanovanje (5%), prometne tro┬Ükove (7%), obu─çu i odje─çu (13%), trajna dobra (12%), duhan i cigarete (5%), mobilni i fiksni telefon (6%), medicinske usluge (11%) i obrazovanje (2%). Jedino na ┬Üto su potro┬Üa─Źi izdvajali vi┬Üe su otplate stambenih kredita, za koje su izdaci u odnosu na prethodnu godinu porasli 29 posto jer je oko 13 posto gra─Ĺana kredite otpla─çivalo u ┬Üvicarskim francima.

Zanimljivo je da je unato─Ź recesiji porasla ┬Ütednja gra─Ĺana, no izdvajanje za crne dane mogla si je priu┬Ütiti samo petina gra─Ĺana.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!