NI PRERANO NI PREKASNO

19. SRPNJA 2009. 21:52h

Kada je pravo vrijeme za gubitak nevinosti?

Tekst

Dru┬Ütvene institucije ne bi smjele nametati odugovla─Źenje s gubitkom nevinosti ni zabranjivati predbra─Źne seksualne odnose.

Ve─ç dugo se spolni odnosi u preranoj mladosti povezuju s cijelom paletom zdravstvenih i psiholo┬Ükih problema, po─Źev┬Üi od pove─çane opasnosti od zaraze spolno prenosivim bolestima, impotencije, osje─çaja krivnje i stida, pa do pove─çane mogu─çnosti nastanka raka.

-.--.-
Istra┬×ivanje spolnog zdravlja, koje je 1996. godine obavio Centar za spre─Źavanje zaraze virusom HIV-a Sveu─Źili┬Üta u Koloradu, ka┬×e da ljudi koji su svoju nevinost izgubili u ranim tinejd┬×erskim godinama imaju poprili─Źne te┬Üko─çe sa spolno┬Ü─çu, ┬Üto rezultira odabirom rizi─Źnijih spolnih partnera, pove─çanom mogu─çno┬Ü─çu zaraze spolno prenosivim bolestima i ve─çim brojem spolnih odnosa pod utjecajem alkohola, odnosno droga, pi┬Üe Intimate Medicine.

U sije─Źanjskom je izdanju ameri─Źkog ─Źasopisa za javno zdravlje objavljen rezultat istra┬×ivanja o ranoj spolnosti, koje tvrdi da i predugo odga─Ĺanje s prvim spolnim odnosom mo┬×e imati negativne posljedice na na┬Üe fizi─Źko i psihi─Źko zdravlje.

Kasni seks mo┬×e dovesti do pote┬Üko─ça

Znanstvenici sa Sveu─Źili┬Üta Columbia i oni iz njujor┬Ükog instituta za psihijatriju ustanovili su da oni koji su kasno izgubili nevinost, a me─Ĺu njima su uglavnom mu┬Ükarci, imaju vi┬Üe pote┬Üko─ça u spolnom ┬×ivotu. Navodno oni koji su svoju nevinost izgubili razmjerno kasnije, izme─Ĺu svoje 21. i 23. godine starosti, imaju ve─çu mogu─çnost pojave raznoraznih spolnih disfunkcija tijekom narednih ┬×ivotnih razdoblja.

-.--.-
Preciznije, kasniji prvi spolni odnos navodno je jedan od najva┬×nijih uzroka impotencije, te┬Üko─ça u seksualnom uzbu─Ĺivanju i nemogu─çnosti postizanja orgazma. Istra┬×iva─Źi su svejedno naglasili kako za sada nema dovoljno empirijskih dokaza koji bi potvr─Ĺivali tezu da odugovla─Źenje s ulaskom u svijet spolnih u┬×itaka uistinu poslije uzrokuje spolne te┬Üko─çe, pa su zbog toga potrebna daljnja istra┬×ivanja koja ─çe to uzro─Źno-posljedi─Źnom vezom potvrditi ili opovrgnuti.

Ustanovljena veza izme─Ĺu kasnijeg seksa i spolnih te┬Üko─ça jo┬Ü uvijek ne zna─Źi da izme─Ĺu njih postoji uzro─Źno-posljedi─Źna veza. Mo┬×da se razlog odugovla─Źenju prvog spolnog odnosa skriva u postoje─çim razlozima, kao ┬Üto su, primjerice, nerealna o─Źekivanja (princ na bijelom konju... ) i pogre┬Üne predod┬×be o spolnosti, izbjegavanje intimnih dodira s pripadnicima ili pripadnicama suprotnog spola, pomanjkanje higijene, niska razina samosvijesti, nedostatak samopo┬Ütovanja, pretjerana srame┬×ljivosti i tako dalje.

Ovi uzroci mogu biti odgovorni za te┬×e pronala┬×enje i upoznavanje pravog partnera i razvijanje osje─çajne neovisnosti. Dakle, sama ─Źinjenica da je netko kasno izgubio nevinost, ne mora biti uzrok kasnijih spolnih te┬Üko─ça, jer njihovi se razlozi mogu skrivati u daleko ┬Üirem psiholo┬Ükom obrascu. ─îimbenici koji utje─Źu na kasan gubitak nevinosti i te┬Üko─çe u spolnom ┬×ivotu mogu biti zajedni─Źki za obje pojave.

Razvratni momci i dobre djevojke

-.--.-
Izvjesne veze jo┬Ü uvijek ne potvr─Ĺuju uzro─Źnost pojava te bi zbog toga bilo glupo, temeljem samih istra┬×ivanja, tinejd┬×erima predlagati neka na bilo koji na─Źin ┬Üto prije izgube nevinost, te tako izbjegnu mogu─çnost kasnijeg pojavljivanja te┬Üko─ça u spolnom ┬×ivotu.

Dru┬Ütvene institucije svejedno ne bi smjele nametati odugovla─Źenje s gubitkom nevinosti ni zabranjivati predbra─Źne seksualne odnose, a socijalne se norme u odnosu na spol ne bi smjele razlikovati. Naime, govorimo kako se dobre djevojke ne bi smjele prerano seksati, ┬Üto u nekim slu─Źajevima mo┬×e prouzro─Źiti da se one svoje spolnosti odreknu tako dugo dok ne bude prekasno, dok mom─Źi─çima govorimo da se moraju seksati ┬Üto prije i ┬Üto ─Źe┬Ü─çe, a taj ih pritisak prerano odvede u seksualni svijet odraslih.

Oba pristupa mogu imati ne┬×eljene posljedice po njihov spolni ┬×ivot, pa je zbog toga potrebno oblikovati dru┬Ütvena pravila na na─Źin da mlade┬× mo┬×e samostalno odlu─Źiti o tome kada ─çe u─Źiniti taj va┬×an korak.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!