NI PRERANO NI PREKASNO

19. SRPNJA 2009. 21:52h

Kada je pravo vrijeme za gubitak nevinosti?

Tekst

Društvene institucije ne bi smjele nametati odugovlačenje s gubitkom nevinosti ni zabranjivati predbračne seksualne odnose.

Već dugo se spolni odnosi u preranoj mladosti povezuju s cijelom paletom zdravstvenih i psiholoških problema, počevši od povećane opasnosti od zaraze spolno prenosivim bolestima, impotencije, osjećaja krivnje i stida, pa do povećane mogućnosti nastanka raka.

-.--.-
Istraživanje spolnog zdravlja, koje je 1996. godine obavio Centar za sprečavanje zaraze virusom HIV-a Sveučilišta u Koloradu, kaže da ljudi koji su svoju nevinost izgubili u ranim tinejdžerskim godinama imaju poprilične teškoće sa spolnošću, što rezultira odabirom rizičnijih spolnih partnera, povećanom mogućnošću zaraze spolno prenosivim bolestima i većim brojem spolnih odnosa pod utjecajem alkohola, odnosno droga, piše Intimate Medicine.

U siječanjskom je izdanju američkog časopisa za javno zdravlje objavljen rezultat istraživanja o ranoj spolnosti, koje tvrdi da i predugo odgađanje s prvim spolnim odnosom može imati negativne posljedice na naše fizičko i psihičko zdravlje.

Kasni seks može dovesti do poteškoća

Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia i oni iz njujorškog instituta za psihijatriju ustanovili su da oni koji su kasno izgubili nevinost, a među njima su uglavnom muškarci, imaju više poteškoća u spolnom životu. Navodno oni koji su svoju nevinost izgubili razmjerno kasnije, između svoje 21. i 23. godine starosti, imaju veću mogućnost pojave raznoraznih spolnih disfunkcija tijekom narednih životnih razdoblja.

-.--.-
Preciznije, kasniji prvi spolni odnos navodno je jedan od najvažnijih uzroka impotencije, teškoća u seksualnom uzbuđivanju i nemogućnosti postizanja orgazma. Istraživači su svejedno naglasili kako za sada nema dovoljno empirijskih dokaza koji bi potvrđivali tezu da odugovlačenje s ulaskom u svijet spolnih užitaka uistinu poslije uzrokuje spolne teškoće, pa su zbog toga potrebna daljnja istraživanja koja će to uzročno-posljedičnom vezom potvrditi ili opovrgnuti.

Ustanovljena veza između kasnijeg seksa i spolnih teškoća još uvijek ne znači da između njih postoji uzročno-posljedična veza. Možda se razlog odugovlačenju prvog spolnog odnosa skriva u postojećim razlozima, kao što su, primjerice, nerealna očekivanja (princ na bijelom konju... ) i pogrešne predodžbe o spolnosti, izbjegavanje intimnih dodira s pripadnicima ili pripadnicama suprotnog spola, pomanjkanje higijene, niska razina samosvijesti, nedostatak samopoštovanja, pretjerana sramežljivosti i tako dalje.

Ovi uzroci mogu biti odgovorni za teže pronalaženje i upoznavanje pravog partnera i razvijanje osjećajne neovisnosti. Dakle, sama činjenica da je netko kasno izgubio nevinost, ne mora biti uzrok kasnijih spolnih teškoća, jer njihovi se razlozi mogu skrivati u daleko širem psihološkom obrascu. Čimbenici koji utječu na kasan gubitak nevinosti i teškoće u spolnom životu mogu biti zajednički za obje pojave.

Razvratni momci i dobre djevojke

-.--.-
Izvjesne veze još uvijek ne potvrđuju uzročnost pojava te bi zbog toga bilo glupo, temeljem samih istraživanja, tinejdžerima predlagati neka na bilo koji način što prije izgube nevinost, te tako izbjegnu mogućnost kasnijeg pojavljivanja teškoća u spolnom životu.

Društvene institucije svejedno ne bi smjele nametati odugovlačenje s gubitkom nevinosti ni zabranjivati predbračne seksualne odnose, a socijalne se norme u odnosu na spol ne bi smjele razlikovati. Naime, govorimo kako se dobre djevojke ne bi smjele prerano seksati, što u nekim slučajevima može prouzročiti da se one svoje spolnosti odreknu tako dugo dok ne bude prekasno, dok momčićima govorimo da se moraju seksati što prije i što češće, a taj ih pritisak prerano odvede u seksualni svijet odraslih.

Oba pristupa mogu imati neželjene posljedice po njihov spolni život, pa je zbog toga potrebno oblikovati društvena pravila na način da mladež može samostalno odlučiti o tome kada će učiniti taj važan korak.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!