17. VELJAŔE 2012. 11:17h

Jesu li kerami─Źke tave zaista bezopasne za zdravlje?

Tekst

Je li lijepo, bijelo posu─Ĺe s kerami─Źkim neprianjaju─çim premazom posu─Ĺe kakvo se u posljednje vrijeme pojavilo u trgovinama pod nazivnikom ┬ôzdravo┬ö doista najbolji izbor? Njihov sastav i na─Źin izrade to dovodi u pitanje.

┬ľ Radi se o ┬ôrevolucionarnom┬ö premazu koji se sastoji od nano─Źestica keramike koje se lijepe na tavu. Prvo ┬Üto zabrinjava je upotreba ljepila. Pitali smo proizvo─Ĺa─Źe kako se ovo ljepilo pona┬Üa pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje se koli─Źine tog ljepila ispu┬Ütaju u hranu. Odgovor nismo dobili. Ali ono ┬Üto uistinu zabrinjava je upotreba nano─Źestica ┬ľ donosi portal Alternativa.

Nepoznati u─Źinci

Nanotehnologija je sasvim nova grana znanosti, upozoravaju, a nanoproizvodi su se po─Źeli prodavati bez provedenih dodatnih istra┬×ivanja i nadzora. Nije u potpunosti jasno kako nano─Źestice djeluju na na┬Üe zdravlje i okoli┬Ü, a po─Źele su se koristiti perilice rublja, antibakterijske ─Źarape te kozmetika s nanosrebrom. Nakon toga se shvatilo da nano─Źestice srebra ulaze u okoli┬Ü i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi se proizvodi s nanosrebrom u┬×urbano povla─Źe s tr┬×i┬Üta.

┬ľ Koliko se nano─Źestica ispu┬Üta u zrak? Koliko ih hranom kuhanom u tom posu─Ĺu unesemo u organizam? Kako se pona┬Üaju u na┬Üem organizmu? Na┬×alost, odgovor na ovo pitanje ne─çete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispu┬Ütenih nano─Źestica jo┬Ü ne postoji! ┬ľ isti─Źu u Alternativi. Podsje─çaju i na opasnosti od teflona te preporu─Źuju uporabu posu─Ĺa od nehr─Ĺaju─çeg ─Źelika, kvalitetnog emajliranog posu─Ĺa, staklenog, glinenog i kerami─Źkog (ne nano!).

U hrani, kozmetici...


┬ľ Pratim stru─Źnu literaturu, ali nisam nai┬Üla na ovakve tvrdnje u stru─Źnim ─Źlancima. Nanotehnika se koristi u svim podru─Źjima, nano─Źestica ima u kozmetici, hrani itd., olak┬Üavaju prijenos supstancija djelatnih tvari ali i nekih ne┬×eljenih. Moram re─çi da se nanotehnika u svim podru─Źjima jo┬Ü uvijek istra┬×uje, no i osobno koristim to posu─Ĺe ┬ľ ka┬×e mr. Vjera Haberle, voditeljica Odjela za predmete op─çe uporabe u HZJZ-u.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!