1. SIJEŔNJA 2015. 14:57h

IZNENADIO IZJAVOM Dr. Richard Smith: Smrt od raka je najbolja smrt

Alzheimerova bolest

Foto

┼Żivot
0

Tekst

"Smrt od raka je 'najbolja smrt', trebali bi prestati bacati milijarde kako bi ju pronašli lijek", rekao je dr. Richard Smith, nekadašnji urednik British Medical Journala. Dodao je kako rak dopušta ljudima da se oproste od voljenih osoba i pripreme za smrt i samim time je 'po┼żeljnija od iznenadnih smrti kao što su otkazivanje organa ili spora i duga smrt zbog demencije', prenosi Independent.
 
"Mo┼żete se oprostiti, prisjetiti svog ┼żivota, ostaviti posljednje poruke, mo┼żda po posljednji put posjetiti neka mjestam slušati omiljenu glazbu, ─Źitati ljubavne pjesme, i sukladno vašim vjerovanjima, pripremiti se za kraj", napisao je Smith u svom blogu. "To je, priznajem, romanti─Źan pogled na smrt, ali i izvediv ako imate ljubavi, morfija i viskija. Ali, trebali biste se kloniti preambicioznih onkologa i prestati bacati milijarde pokušavaju─çi izlije─Źiti rak", napisao je.
 
Smith je jedno vrijeme radio i kao televizijski lije─Źnik za BBC, a sada je direktor tvrtke medicinske dokumentacije i Me?unarodnog centra za istra┼żivanje probavnih bolesti. U svom blogu, Smith tvrdi kako je brza i iznenadna smrt, unato─Ź tome što bi ju ve─çina ljudi radije izabrala, mo┼że puno te┼że pasti na o┼żaloš─çene ro?ake i prijatelje, osobito ako su iza njih ostali neki neriješeni odnosi. Smith opisuje smrt od demancije kao najstrašniju od svih, jer se osoba 'polako briše'. 
 
Smith se osvnuo na pisanja nadrealista, španolskog redatelja Luisa Bunuela, koji je 1983. godine umro od raka guštera─Źe. Španjolac je rekao kako se ne boji smrti te da bi uvijek radije izabrao sporu nego iznenadnu smrt. Istra┼żivanja pokazuju kako je rak jedan od naj─Źeš─çih uzroka smrti u Velikoj Britaniji, 2014. godine Agencija za istra┼żivanje raka objavila je kako polovica oboljelih sada pre┼żivi bolest tijekom 10 ili više godina.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!