19. KOLOVOZA 2015. 15:13h

ISTRAŽIVANJE Alkohol povećava rizik od raka, osobito raka dojke

Foto

Život
0

Tekst

čak i najmanje ili umjerene količine alkohola, do jednog pića dnevno za žene ili dva za muškarce, povećava rizik oboljenja od raka, kažu stručnjaci.

Studijom objavljenom u čaospisu British Medical Journal obuhvaćena su dva velika istraživanja u SAD-u na više od 100.000 odraslih ljudi.

Najočitija veza bila je ona izme?u alkohola i raka dojke, piše BBC.

Stručnjaci kažu da je to dodatno upozorenje ljudima da piju manje alkohola ili da ga nekim danima uopće ne konzumiraju.

Nema sigurne količine alkohola, ali ako se pije u preporučenim dnevnim količinama, rizik je manji, kažu stručnjaci.

Muškarci ne bi trebali piti više od tri do četiri limenke piva sa 4,5 posto alkohola, a žene do dvije čaše vina s 12 posto alkohola, savjetuju znanstvenici i kažu da se te smjernice trenutno preispituju te bi se mogle izmijeniti.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!