14. SRPNJA 2015. 14:56h

ISTRAŽIVANJE Svaki 4. sedmaš misli da ima višak kilograma, a 12% na dijeti

Foto

Život
0

Tekst

Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u kojem je kroz projekt "Vrtim Zdravi Film" sudjelovalo 3.300 učenika sedmih razreda iz 63 hrvatske osnovne škole, pokazalo je da svaki četvrti sedmaš, odnosno njih 26,6 posto, misli da ima višak kilograma i da treba smršaviti.
 
Njih 48,7 posto nezadovoljno je svojom težinom, dok je 12,3 posto u vrijeme provedbe ankete bilo na nekoj vrsti dijete, podaci su istraživanja u sklopu projekta koji želi potaknuti edukaciju o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, sa ciljem prevencije pretilosti kod mladih.
 
"Analizirajući podatke, saznali smo da svako četvrto dijete smatra da ima nekoliko kilograma viška. Oko 36 posto djece provodi izme?u tri i sedam sati dnevno gledajući televiziju, dok četvrtina djece isto toliko vremena provodi igrajući igrice ili surfajući internetom. Upravo je zato važno da škole i roditelji shvate važnost svoje uloge u stvaranju pozitivnih navika djece od najranije dobi", istaknula je Dijana Mayer iz HZJZ-a.
 
Najveći pomak u sklopu projekta "Vrtim Zdravi Film" ostvarila je Osnovna škola (OŠ) Donji Kraljevec, dok su najbolji video uradak na temu pravilne prehrane pripremili učenici OŠ Meterize iz Šibenika. Na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici najbolje su bile djevojčice iz OŠ Bogumila Tonija iz Samobora te dječaci iz OŠ Smiljevac iz Zadra.
 
Projekt "Vrtim Zdravi Film" dosad je obuhvatio više od 8.000 učenika sedmih razreda, koji su kroz četiri školska sata učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, utjecaju hrane na tijelo i načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike.
 
Edukativne materijale pripremili su nutricionistica Darija Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović i profesora biologije Željka Krstanca, dok su edukaciju učenika provodili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture.
 
Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, te Agencija za odgoj i obrazovanje, a podržali su je i sportaši Gordan Kožulj, Nika Fleiss i Matej Mamić, te mlade nade hrvatskog nogometa Luka Capan i Ivan Fiolić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!