30. SRPNJA 2013. 07:15h

Istina, istina i samo istina, tako mi moda pomogla

duda

Foto

...
0

Tekst

Luksuzno tr┬×ište mode ima i svoju tamniju stranu, svako malo na sudu se sastaju dizajneri, bivši modni suradnici i svi oni koji su se modom okoristili na ovaj ili onaj na─Źin. Posljednji slu─Źaj koji je digao mnogo prašine u javnosti je Dolce&Gabbana: Domenico i Stefano su optu┬×eni za utaju 400 miliona eura poreza, za što su proglašeni krivim, te dobili gotovo dvije godine zatvora svaki, da bi ih sada tu┬×io i tra┬×io 6 miliona eura slavni re┬×iser Peter Fonda, radi korištenja njegovog Easy Ridera (film iz 1969. godine koji je Peter re┬×irao, napisao scenarij i odglumio). No, dizajneri tvrde da su potpisali ugovor sa Sonyjem, kojim su definirali sva dopuštenja za korištenje tog slavnog lika. Kad vas krene, onda baš krene… 

Lice Ridera pojavljuje se kao dio jesenske kolekcije, no pitanje je koliko ─çe krajem godine uop─çe D&G imati otvorenih du─çana. Naime, najavili su mogu─çnost zatvaranja prodajnih prostora. Ako se to desi, bit ─çe to velika šteta - iako su se dizajneri provukli s pla─çanjem 7 posto poreza na prodaju vlastite tvrtke u Luxembourgu, umjesto 37 posto koliko bi morali izdvojiti za porez u Italiji, njihov je dizajn baš kao što to oni tvrde, izmijenio lice milanske mode i talijanske op─çenito. Fakat, djelomi─Źno su zaslu┬×ni za prepoznatljivost talijanskog dizajna diljem svijeta. 
Taman usred ove zbrke ispalo je da je Matteo Marzotto,  bivši glavni direktor modne ku─çe Valentino, koji se pojavljuje kao jedan od klju─Źnih likova u dokumentarcu „Valentino: The Last Emperor“, tako─Ĺer prevario svoju domovinu. On i njegova sestra usudili su se utajiti 71 milion eura, i to pri prodaji tre─çine modne ku─çe Valentino tvrtki International Capital Growth koja je tako─Ĺer stacionirana u Luxembourgu. I opet, istom ra─Źunicom, izbjegnuto je pla─çanje visokih talijanskih poreza. Meni se ─Źini da je ipak problem u Luxembourgu, svi tamo dolaze prodavati svoje skupe modne ku─çe i muljati s porezom.  
Vratimo se mi u Milano, gdje su se igrom sudbine na ovom slu─Źaju našli isti tu┬×itelji koji su vodili slu─Źaj protiv dvojca D&G - Gaetano Ruta and Laura Pedio. Dakle, nakon legalno labilnog biznisa s ku─çom Valentino, Matteo je napustio spomenutu ku─çu, te se zaposlio u novoj - staroj zvijezdi modnog neba: brendu Vionnet.
Tamo je bio do sije─Źnja ove godine, no u me─Ĺuvremenu je objavio i autobiografiju Flying High. Pa da, tko visoko leti, nisko pada, rekli bi cinici, de┬×urni moralisti i ona dva star─Źeka iz Muppet Showa. Ja ka┬×em - pravda je spora, ali dosti┬×na i svakom treba stati na rep, a naro─Źito lopovima iz prvih redova. 
Baš kao što je neki sudac Christiana Louboutina pecnuo po prstima jer je tu┬×io ku─çu Saint Laurent da koristi, zamislite, crvene potplate na svojim cipelama, po kojima je CL i postao poznat, pa je tra┬×io milion ameri─Źkih dolara za odštetu. Prije manje od godine dana završio je sudski proces po kojemu su ipak obje strane dobile svoju zadovoljštinu jer je slu─Źaj završio dogovorom: nakon što je sudac objasnio Louboutinu da je YSL još tijekom sedamdesetih godina koristio crveni potplat, te da on nije prvi, dao mu je za pravo da koristi isklju─Źivo tu karakteristiku kao zaštitni znak svog brenda. 
Da ne biste mislili da je to to... u medijima se neki dan pojavila informacija da je ameri─Źka modna ku─ça  Abercrombie & Fitch pod istragom francuske agencije za zaštitu ljudskih prava, te da njezini agenti vjeruju da osoblje u du─çanima zapošljavaju prema izgledu: „The Defenseur des Droits“ radi na slu─Źajevima diskriminacije, te ima osnovane sumnje da ku─ça zapošljava modele koje onda slu─Źajno "unaprijedi" u prodava─Źe. - Fizi─Źki izgled ne smije biti uvjet za osoblje – istaknuo je Dominique Baudis, šef u „The Defenseur des Droits“. Da slu─Źaj bude zanimljiviji, direktor ku─çe A&F Mike Jeffries izjavio je još 2006. u jednom od intervjua da je njihova odje─ça namijenjena samo lijepim i cool ljudima - . Naravno, modna ku─ça mo┬×e imati idole i ciljeve. Ipak, ove su tvrdnje rasisti─Źke i nisu primjerene za dobar imid┬×. S druge strane, mo┬×emo se furati na to da ─çemo svi mi koji nosimo A&B biti lijepi! A-ha. Šalu na stranu. Osoblje mora biti sposobno prodati nam nešto i uvjeriti nas da nam dobro stoji. Mora imati pronicljiv karakter kojim ─çe otkriti da li je netko spreman izdvojiti novce i ostaviti ih upravo u njihovom du─çanu. Uostalom, A&F su poznati po golotinji na svojim reklamama, a odje─ça im je u tre─çem planu. Gotovo da je nema. Samo buljite, predla┬×u nam, a nakon toga do─Ĺite kod nas i kupite neku odje─çu. 
Što se ti─Źe optu┬×bi za diskriminaciju, A&F izgubila je na sudovima u Americi i Velikoj Britaniji. Francuska agencija koja ih istra┬×uje ne mo┬×e ih osuditi, to mo┬×e samo pojedinac koji je osjetio to na svojoj ko┬×i. I ako se to desi, mogli bi se ponoviti porazni rezultati. Što bi bilo u redu jer, iako je svijet danas opsjednut izgledom i ljepotom, brutalno je bezobrazno zapošljavati ljude sude─çi po izgledu. Naivno? Zamislite sebe u toj ulozi i odmah ─çe vam biti jasno. Takve stvari trebaju se sankcionirati. 
Po sudnicama su se povla─Źili i bivši poslovni partneri i supru┬×nici Tory i Chris Burch: nakon rastave Chris je pokrenuo liniju C.Wander koja je nemilo nalikovala na Torynu liniju poznatu u cijelom svijetu. Na kraju su dogovorili nagodbu, iako  su C.W kolekcije uistinu bile copy-paste njezine. 
Ponekad se radi o mo─çnicima, a ponekad o onim malo manje mo─çnima - na primjer asistentima i pomo─çnicima. U drugoj polovici 2011. godine Diana Wang je radila kao pripravnik u Harper's Bazaaru, i to 40 do 55 radnih sati tjedno: pošto nije bila pla─çena kako bi trebala, zatra┬×ila je pomo─ç pravde. Sudac je zaklju─Źio da je izdava─Źka ku─ça Hearst, u ─Źijem je vlasništvu Harper's Bazaar, prekršila pravila rada, a Diana je dobila financijsku i moralnu zadovoljštinu. You go girl!
Sli─Źno se desilo i sada ve─ç poznatoj manekenki Hailey Clauson - njezini su roditelji tu┬×ili Urban Outfitterse koji su na majici iskoristili njezin neautoriziran 15-godišnji lik. Roditelji su ih tu┬×ili za 28 miliona i dobili parnicu. Danas je Hailey uspješan model, a brendovi paze malo više na to ─Źije fotografije objavljuju i koliko te cure imaju godina. 
Vrti vam se u glavi od ovih cifri? I meni, ne mogu ni zamisliti te hrpe love, no kad s malo u─Ĺe u problem, tu su i autorska prava i povreda ovoga ili onoga, i skupi se toga. Još kad se u obzir uzmu zakoni i sposobni odvjetnici koji istinu okre─çu kao pala─Źinku dok ne istresu iz nje zadnju mrvicu za koju se mogu uloviti, znamo da se tu radi o morskim psima, kojima plivanje i male ribe nisu problem. A moda je svijet luksuza. Velika imena jedu mala za doru─Źak. Zato mi nije jasno, niti ─çe mi ikad biti, kako to da dvojica dizajnera Domenico Dolce & Stefano Gabbana, koje smatram me─Ĺu najboljim kreativcima današnjice, uop─çe do─Ĺu u situaciju da varaju na porezu.  Obo┬×avam kako seciraju tu sicilijansku etno modu i prezentiraju je na svje┬× na─Źin. Mogu zamisliti što bi se sve dalo s našom etno produkcijom napraviti samo da se toga primi netko sli─Źne estetike i kreativnosti. No, hm, to je neka druga tema... No, ako su de─Źki krivi, ili je njihov financijski savjetnik htio malo uštedjeti, kazna se mora platiti kakva god bila. Jer, ina─Źe, ovi ostali veliki igra─Źi re─çi ─çe - ma koga briga, mi smo gore, oni su dolje, i odavde ne vidimo dobro te njihove male zakone… Slova su presitna.

ViÜe pogledajte u fotogaleriji

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!