ZNANSTVENICI TVRDE:

16. SIJEèNJA 2009. 17:07h

Imati psa emocionalno je isto kao imati dijete

Tekst

Nova je studija pokazala da igranje s kućnim ljubimcem potiče jednake hormonalne promjene kao i briga za vlastito dijete.

Vlasnici pasa prolaze kroz jednako emocionalno iskustvo kao i roditelji s djecom, pokazala je nova studija, javlja Telegraph.

Reuters-.--.-Pudlica u naručju svoje vlasnice
Pudlica u naručju svoje vlasnice
Photo javno100  
Znanstvenici su proveli istraživanje koje je pokazalo kako osobe kad se igraju sa psom imaju jednak 'nalet' hormona kao i roditelji kad se brinu za svoje dijete.

Hormon oksitocin znanstvenici često nazivaju 'društvenim hormonom' jer on igra ključnu ulogu pri stupanju u romantične veze, prijateljstva, ali i kod vezanja roditelja za dijete.

Japanski su znanstvenici proučavali kako se mijenja razina oksitocina kod 55 vlasnika pasa kad se igraju sa svojim ljubimcima.

Miho Nagasawa i Takefumi Kikusui koji su provodili istraživanje tvrde kako podizanje razine hormona oksitocina kod vlasnika pasa objašnjava zašto igranje s ljubimcima djeluje na poboljšanje raspoloženja te smanjuje simptome anksioznosti i depresije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!