21. SIJEŔNJA 2011. 10:14h

Idealni konfekcijski broj ┬×ene je 42

Foto

Život
0

Tekst

 Za vijest da je za ┬×ene idealna veli─Źina 42, koja je u svijetu u kojem dominiraju mr┬Üavice kao ideali ljepote odjeknula poput bombe, zaslu┬×ni su danski istra┬×iva─Źi. Naime, stru─Źnjaci s Instituta preventivne medicine u Kopenhagenu u svojoj su studiji zaklju─Źili da idealne ┬ôgabarite┬ö imaju ┬×ene koje nose konfekcijsku veli─Źinu 42. Odnosno, da ba┬Ü one imaju idealno tijelo za zdrav kardiovaskularni sustav. Dakle, ako je vjerovati Dancima, idealna ┬×ena koja ─çe do─Źekati duboku starost zdrava srca nosi veli─Źinu 42, ima izra┬×ene bokove i grudi, s mi┬Üi─çima i masnim naslagama na tim mjestima, dok joj je struk definiran i s vrlo mala sala. ┬Äene koje imaju gra─Ĺu poput jabuke, odnosno ve─çina masnih naslaga nagomilana im je oko struka, imaju znatno ve─çi rizik od sr─Źanih bolesti, dijabetesa i visokog tlaka. 

Mu┬Ükarci, koji su i ina─Źe skloniji nagomilavanju vi┬Üka masnog tkiva oko trbuha, ─Źak su 30 posto skloniji sr─Źanim bolestima od ┬×ena. 

Ovom su se tematikom, uz Dance, bavili i ┬Ükotski znanstvenici, koji su potvrdili danske tvrdnje, ali su istaknuli da bi bilo pogre┬Üno zaklju─Źiti kako su ┬×ene s vi┬Ükom kilograma zdravije. Naime, od konfekcijske veli─Źine, isti─Źu, mnogo je va┬×niji pokazatelj zdravlja raspored masnog tkiva na tijelu. 

Dijeteti─Źari pak ne odustaju od indeksa tjelesne mase, za koji vjeruju da je najbolji pokazatelj idealnog omjera masnog tkiva. Svi oni ─Źiji indeks prema┬Üuje 25 imaju pove─çan rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti. No, ve─çini ┬×ena koje se neuspje┬Üno bore s nekoliko kilograma vi┬Üka laknut ─çe kad vide da su, sa zdravstvene strane, zapravo ┬ľ idealne.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!