9. SVIBNJA 2012. 20:40h

I kreme za sunčanje opasne su za kožu, nigdje bez faktora 30

Foto

Život
0

Tekst

Kako se bliži ljeto, svaki dan možemo čitati o opasnostima sunčanja bez zaštite. U posljednje vrijeme širi se svijest o lošem utjecaju sunca na našu kožu, a liječnici savjetuju da bez faktora 30 ni ne pomišljamo na izlazak iz kuće.

Ipak, nova istraživanja pokazuju da nisu sve kreme sa zaštitnim faktorom dobre. Štoviše, neke mogu biti vrlo opasne za našu kožu. 

Cinkov oksid čest je sastojak u kremama za sunčanje. Nova istraživanja pokazuju da taj sastojak u dodiru sa suncem pokreće kemijsku reakciju koja može ispustiti nestabilne molekule, poznate i pod nazivom slobodni radikali. Oni traže vezu s drugim molekulama, ali u tom procesu mogu oštetiti kožne stanice. Iako istraživanje još nije završeno, znanstvenici se boje da bi to moglo povećati rizik od raka kože.

– Cinkov oksid mogao bi pokrenuti slobodne radikale kada je izložen UV-zračenju, a ti slobodni radikali mogu štetiti, pa čak i uništiti stanice. Ovi su rezultati ipak preliminarni i naravno da savjetujemo svima da nanose kremu za sunčanje. Zaštita od sunca je nužna – kaže dr. Yinfa Ma sa sveučilišta Missouri. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!