3. SRPNJA 2012. 22:58h

Humanitarna akcija: Terapijsko jahanje za djecu

Foto

Život
0

Tekst

Sudjelujte u humanitarnoj akciji Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje Nada

Priop─çenje prenosimo u cjelosti:

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje "Nada", jedna od prvih udruga koja provodi takav na─Źin rehabilitacije, predstavila je svoj humanitarni telefon s brojem 060 9015 kako bi se potpomogao njihov rad te pobolj┬Üali uvijeti rada za dobrobit djece. Cijena poziva iznosi 5,00 kn + PDV-om, a mo┬×ete i direktno uplatiti sredstva na ┬×iro ra─Źun Zagreba─Źke banke broj 2360000-1101897373.

Operator usluga koji je donirao broj: Moj telekom d.o.o., TrgKre┬Üimira ─ćosi─ça 11,Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058

Do sada su na┬Ü rad podr┬×ali Udruga Rtl poma┬×e djeci, Oliver Mlakar donirao je konja za korisnike terapijskog jahanja, Gradsko poglavarstvo grada Vrbovca, Pliva, Zagreba─Źka ┬×upanija i druge tvrtke.

U program terapijskog jahanja udruge ┼ĄNada┼ą do sada je uklju─Źeno sedam konja, a tro┬Ükovi dr┬×anja samo jednog konja godi┬Ünje iznose vi┬Üe od 10.000 kuna. U program terapijskog i rehabilitacijskog jahanja do sada je bilo uklju─Źeno tridesetak djece, ve─çim dijelom iz Zagreba i njegove okolice. Broj djece i u─Źestalost njihovih dolazaka tijekom pojedinih mjeseci varira ovisno o vremenskim prilikama i o mogu─çnostima njihovih roditelja da izdvoje potrebno vrijeme i novac. Participacija u─Źesnika u tro┬Ükovima programa simboli─Źna je uodnosu na realne tro┬Ükove, pa program terapijskog i rehabilitacijskog jahanja ne bi mogao opstati samostalno, bez oslonca na vanjske donacije i na ostale aktivnosti kluba.

Terapijsko jahanje, kao posebna vrsta rehabilitacije, ima duga─Źku povijest u kojoj se bilje┬×e pozitivni u─Źinci na psihofizi─Źko zdravlje, pravilnu socijalizaciju djece te kvalitetno osmi┬Üljavanje njihovog slobodnog vremena. Kod ovakvog na─Źina rehabilitacije znatan napredak mo┬×e se posti─çi kod velikog broja poreme─çaja
kao ┬Üto su mi┬Üi─çna distrofija, cerebralna paraliza, Downov sindrom, smetnje s vidom i sluhom, mentalna retardacija, autizam, multipla skleroza, ozljede mozga i le─Ĺne mo┬×dine, amputacije, poreme─çaji u u─Źenju, poreme─çaji pozornosti s hiperaktivno┬Ü─çu (ADHD) i mnoge druge.

Pokreti konja generiraju odgovaraju─çe pokrete kod pacijenta koji su sli─Źni onima prilikom hodanja, dok prilago─Ĺavanje kretnjama konja i odr┬×avanje ravnote┬×e poma┬×u razvitku osjetila i motorike. Iskustva pokazuju da mogu─çnost kontroliranja konja, a u isto vrijeme i kontroliranja vlastitog tijela, kod pacijenata
razvija osje─çaj samopouzdanja i odgovornosti. Uz pomo─ç hipoterapije zdravlje djeteta mo┬×e se pobolj┬Üati s fizi─Źkog, emocionalnog, psiholo┬Ükog i dru┬Ütvenog aspekta.

Uz terapijsko jahanja, u programu Udruge nalazi se i rekreacijsko jahanje za svu djecu i gra─Ĺene koji su zainteresirani za tu aktivnost ─Źijim se uvo─Ĺenje nastoji posti─çi zbli┬×avanje zdrave djece i djece s posebnim potrebama kako bi na taj na─Źin pridonijeli smanjivanju predrasuda prema djeci s invaliditetom.

Udruga ┬ôNADA┬ö ┬ľ Vrbovec za terapijsko i rekreacijsko jahanje osnovana je 15.04.2005. godine I kao takva upisana u Registarudruga RH u Uredu dr┬×avne uprave u Zagreba─Źkoj ┬×upaniji dana 05.05.2006. s ciljem promicanja psihofizi─Źkog zdravlja osoba s posebnim potrebama, pravilne socijalizacije, kvalitetnog osmi┬Üljavanja i strukturiranja slobodnog vremena provedenog u prirodi kao i osvje┬Ü─çivanja i produbljivanja ekolo┬Üke i humane svijesti te smanjivanja predrasuda prema osobama s invaliditetom. Udruga pomo─çu 15 volontera i nekoliko roditelja volontera provode cijelokupnu djelatnost.Stru─Źni i educirani tim Udruge ┬ôNada┬ö isklju─Źivo radi volonterski i bez naknade, a program je besplatan za svu djecu sa posebnim potrebama kao i za pedago┬Üku skupinu djece s poreme─çajem u pona┬Üanju. Sve dodatne informacije o Udruzi saznajte na web stranici www.nada-vrbovec.hr

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!