3. SRPNJA 2012. 22:58h

Humanitarna akcija: Terapijsko jahanje za djecu

Foto

Život
0

Tekst

Sudjelujte u humanitarnoj akciji Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje Nada

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje "Nada", jedna od prvih udruga koja provodi takav način rehabilitacije, predstavila je svoj humanitarni telefon s brojem 060 9015 kako bi se potpomogao njihov rad te poboljšali uvijeti rada za dobrobit djece. Cijena poziva iznosi 5,00 kn + PDV-om, a možete i direktno uplatiti sredstva na žiro račun Zagrebačke banke broj 2360000-1101897373.

Operator usluga koji je donirao broj: Moj telekom d.o.o., TrgKrešimira Ćosića 11,Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058

Do sada su naš rad podržali Udruga Rtl pomaže djeci, Oliver Mlakar donirao je konja za korisnike terapijskog jahanja, Gradsko poglavarstvo grada Vrbovca, Pliva, Zagrebačka županija i druge tvrtke.

U program terapijskog jahanja udruge «Nada» do sada je uključeno sedam konja, a troškovi držanja samo jednog konja godišnje iznose više od 10.000 kuna. U program terapijskog i rehabilitacijskog jahanja do sada je bilo uključeno tridesetak djece, većim dijelom iz Zagreba i njegove okolice. Broj djece i učestalost njihovih dolazaka tijekom pojedinih mjeseci varira ovisno o vremenskim prilikama i o mogućnostima njihovih roditelja da izdvoje potrebno vrijeme i novac. Participacija učesnika u troškovima programa simbolična je uodnosu na realne troškove, pa program terapijskog i rehabilitacijskog jahanja ne bi mogao opstati samostalno, bez oslonca na vanjske donacije i na ostale aktivnosti kluba.

Terapijsko jahanje, kao posebna vrsta rehabilitacije, ima dugačku povijest u kojoj se bilježe pozitivni učinci na psihofizičko zdravlje, pravilnu socijalizaciju djece te kvalitetno osmišljavanje njihovog slobodnog vremena. Kod ovakvog načina rehabilitacije znatan napredak može se postići kod velikog broja poremećaja
kao što su mišićna distrofija, cerebralna paraliza, Downov sindrom, smetnje s vidom i sluhom, mentalna retardacija, autizam, multipla skleroza, ozljede mozga i leđne moždine, amputacije, poremećaji u učenju, poremećaji pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) i mnoge druge.

Pokreti konja generiraju odgovarajuće pokrete kod pacijenta koji su slični onima prilikom hodanja, dok prilagođavanje kretnjama konja i održavanje ravnoteže pomažu razvitku osjetila i motorike. Iskustva pokazuju da mogućnost kontroliranja konja, a u isto vrijeme i kontroliranja vlastitog tijela, kod pacijenata
razvija osjećaj samopouzdanja i odgovornosti. Uz pomoć hipoterapije zdravlje djeteta može se poboljšati s fizičkog, emocionalnog, psihološkog i društvenog aspekta.

Uz terapijsko jahanja, u programu Udruge nalazi se i rekreacijsko jahanje za svu djecu i građene koji su zainteresirani za tu aktivnost čijim se uvođenje nastoji postići zbližavanje zdrave djece i djece s posebnim potrebama kako bi na taj način pridonijeli smanjivanju predrasuda prema djeci s invaliditetom.

Udruga “NADA” – Vrbovec za terapijsko i rekreacijsko jahanje osnovana je 15.04.2005. godine I kao takva upisana u Registarudruga RH u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji dana 05.05.2006. s ciljem promicanja psihofizičkog zdravlja osoba s posebnim potrebama, pravilne socijalizacije, kvalitetnog osmišljavanja i strukturiranja slobodnog vremena provedenog u prirodi kao i osvješćivanja i produbljivanja ekološke i humane svijesti te smanjivanja predrasuda prema osobama s invaliditetom. Udruga pomoću 15 volontera i nekoliko roditelja volontera provode cijelokupnu djelatnost.Stručni i educirani tim Udruge “Nada” isključivo radi volonterski i bez naknade, a program je besplatan za svu djecu sa posebnim potrebama kao i za pedagošku skupinu djece s poremećajem u ponašanju. Sve dodatne informacije o Udruzi saznajte na web stranici www.nada-vrbovec.hr

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!