23. SIJEèNJA 2014. 16:18h

Hrvatska prva u svijetu po broju darivatelja organa na milijun stanovnika

Foto

Život
0

Tekst

Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa na milijun stanovnika, te je najuspješnija članica Eurotransplanta, rečeno je na dvodnevnom simpoziju povodom obilježavanja 40. obljetnice transplantacije organa i tkiva.

KBC Zagreb, mentorska ustanova jugoistočne Europe za transplantacijsku medicinu, obilježio je danas spomenutu obljetnicu transplantacijskog programa koji je značajno pridonio tome da je Hrvatska postala prva u svijetu po broju transplantacije bubrega i jetre, te druga po broju transplantacija srca.
 
Ponosni smo da je upravo transplantacijski program naše bolnice pridonio da se Hrvatska pozicionira me?u najuspješnije u presa?ivanju organa u Europi i svijetu, rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Zlatko Giljević na skupu kojim je otvoren dvodnevni simpozij u prigodi obilježavanja 40 godina transplantacije bubrega, 25 godina transplantacije srca, 24 godine transplantacije jetre i 30 godina transplantacije koštane srži.
 
Giljević je istaknuo i tržišni potencijal hrvatske transplantacijske medicine, s obzirom da HZZO-ove cijene iznose od petine do desetine europskih i svjetskih cijena. Zahvaljujući vrhunskim stručnjacima ostvarili smo izvanredne rezultate uz mala ulaganja, ustvrdio je sanacijski upravitelj zagrebačkog KBC-a.
 
Otvorenju simpozija, uz brojne ugledne goste iz zemlje i regije, prisustvovao je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je ustvrdio da uspjesi u transplantacijskoj medicini pokazuju da Hrvatska ima kapaciteta i za najviše svjetske rezultate.
 
"Ovo liderstvo, na koje smo toliko ponosni, nije zauvijek zadano", rekao je Predsjednik te istaknuo da takve programe društvo treba poduprijeti financijski i tehnološki, a u strateškom promišljanju hrvatske budućnosti voditi računa o tome da se u medicinu i zdravlje isplati ulagati.
 
Na svečanom otvaranju simpozija svim pionirima hrvatske transplantacijske medicine odana je počast kao ljudima koji su prije 40-ak godina "probijali granice ljudskog uma i krčili put u nezamislivo" koje je danas postalo stvarnost.
 
Na kraju svečanosti prisutnima je svoju priču ispričao 19-godišnji Luka Vugrač kojemu je 2011. nakon kliničke smrti i šest dana kome uspješno transplantirano srce. Danas se Luka rekreativno bavi sportom te je jedan od respektabilnih domaćih mladih informatičara.
 
Simpozij je uz domaće stručnjake okupio 40-ak gostiju iz susjednih zemalja, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, ministra zdravlja Rajka Ostojića, dekana zagrebačkog Medicinskog fakulteta Davora Miličića te sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića.
 
Hrvatska je 2012. godine proglašena regionalnim centrom za jugoistočnu Europu u području transplantacijske medicine, a KBC Zagreb imenovan je mentorskom ustanovom jugoistočne Europe.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!