UMJETNA OPLODNJA

22. LISTOPADA 2007. 12:30h

Hormonalna terapija ne povećava plodnost žena

Tekst

Liječnici predlažu ženama da preskoče hormonalne terapije i odmah krenu na umjetnu oplodnju.

Liječnici upozoravaju da su injekcije za plodnost žena bacanje novaca, vremena, a predstavljaju i potencijalnu opasnost.

Lijekovi koji su bazirani na hormonima svake se godine daju tisućama žena kako bi se potpomogla proizvodnja jajnih stanica prije umjetne oplodnje. 

Najnovije istraživanje pokazuje kako lijekovi, kojima je cijena i do 1000 funti po ciklusu zapravo jako malo podižu vjerojatnost začeća, ali zato povećavaju vjerojatnost nastanka brojnih komplikacija.

Stoga liječnici predlažu ženama da preskoče hormonalne terapije i odmah krenu na umjetnu oplodnju. Šanse za začeće ostaju im iste, žene će uštedjeti na skupim tretmanima, i preživjeti manje emocionalnih trauma, do kakvih dolazi kod pacijentica koje su na hormonalnoj terapiji, prenosi DailyMail. 
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!