18. KOLOVOZA 2015. 18:01h

GRADOVI Najbolje se živi u Melbournu i Beču, a najgore u Damasku

Melbourne

Foto

Život
0

Tekst

Kvaliteta života u europskim gradovima opada zbog rata, štednje i napada, navodi se u godišnjem izvješću koje je u utorak objavila britanska agencija The Economist Intelligence Unit (EIU) zajedno s ljestvicom 140 svjetskih gradova.

"Prijetnje osobnoj sigurnosti, u obliku kriminala, nereda ili sukoba, loše utječu na druge aspekte kvalitete života", ocijenio je Jon Copestake, sudionik istraživanja, spomenuvši sukob u Ukrajini, terorističke napade u Parizu i mjere štednje u Grčkoj.

Tako je Kijev doživio najveći pad na ljestvici u odnosu na prošlu godinu i našao se na 132. mjestu, me?u deset gradova u svijetu u kojima je život najmanje ugodan.

Pariz je pak pao s 20. na 29. mjesto zbog napada na satirički časopis Charlie Hebdo.

Petu godinu zaredom na prvom mjestu je Melbourne (Australija), a prate ga austrijska prijestolnica Beč i kanadski Vancouver.

"Najbolje uvjete najčešće pružaju gradovi srednje veličine u bogatim zemljama s malom gustoćom naseljenosti", ističe se u izvješću.

U ocjenjivanju se vodilo računa o nekoliko stvari: društvenoj i političkoj stabilnosti, stopi kriminala, dostupnosti kvalitetne medicinske usluge, kulturnom životu, okolišu, školstvu i infrastrukturi.

Tako su "New York (55. mjesto), London (53.), Pariz (29.) i Tokio (15.) ugledne metropole s mnoštvom zabavnih sadržaja, ali i s povećanom stopom kriminaliteta, gužvom i problemima u javnom prijevozu", ističe EIU.

Na samom dnu je Damask, prijestolnica Sirije u kojoj već četiri godine bjesni rat.

"Sukobi su odgovorni što se veći broj gradova našao pri dnu ljestvice", navodi se još u izvješću u kojemu prijestolnice Libije i Nigerije, zemalja koje su destabilizirale naoružane skupine, zauzimaju 136. i 137. mjesto.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!