3. SRPNJA 2015. 11:59h

Genska terapija u liječenju cistične fibroze obećavajuća

Foto

Život
0

Tekst

Znanstvenici koji provode ispitivanje terapije kojom bi se zamijenio mutirajući gen odgovoran za cističnu fibrozu (CF) tvrde da se metoda prvi put pokazala znakovito korisnom za funkciju pluća oboljelih, prenosi u petak Reuters.
 
Uzrok CF-a je mutacija gena za protein-cistično fibroznim regulatorom transmembranske provodnosti (CFTR).
 
Metoda nastala u suradnji s tehnološkom tvrtkom Imperial Innovations zamjenjuje defektni gen, odgovoran za nasljednu bolest pluća, pomoću udahnutih molekula DNK kako bi se "isporučila" normalna, radna kopija tog gena u plućne stanice.
 
Pacijenti su udisali molekule DNK umotane u kuglice masti ili liposome.
 
"Kod pacijenata koji su primili tu gensku terapiju vidljiv je znakovit, iako i dalje skroman, napredak glede poboljšanja funkcije pluća u odnosu na placebo skupinu", kazao je Eric Alton, profesor na londonskom Imperial Collegeu.
 
Cistična fibroza je najčešća smrtonosna nasljedna bolest na svijetu od koje godišnje oboli više od 90.000 ljudi. Kod cistične fibroze mutacija gena mijenja protein koji regulira kretanje soli u i izvan stanica. Rezultat je gusta, ljepljiva sluz u dišnom, probavnom i reproduktivnom sustavu, kao i povećanje soli u znoju.
 
Abnormalna sluz u zahvaćenim organima može uzrokovati začepljenje izvodnih kanalića žlijezda, što dovodi do raznih simptoma i komplikacija, uključujući i potpuni kolaps pluća.
 
Alton najavljuje nastavak rada na ovoj metodi kako bi utvrdili da li bi pojačane i učestalije doze imale bolji učinak.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!