DONOSIMO PONUDE IZ TRGOVINA

2. TRAVNJA 2009. 07:50h

Gdje kupiti kvalitetan i povoljan laptop?

Tekst

Prodavaonice informati─Źkom opremom otkrivaju najskuplja i najpovoljnija prijenosna ra─Źunala te najprodavanije brendove.

Dosadilo vam je lupati po ku─çi┬Ütu kompjutera, jer ba┬Ü svaki puta kada po┬×elite ne┬Üto raditi na njemu, on se zamrzne i odbija biti poslu┬Üan? Vjerojatno vam je savr┬Üeno jasno kako bi trebalo staru 'kantu' zamijeniti novom i br┬×om, ali cijelo vrijeme ─Źekate na neka sni┬×enja ili pad cijena. Mi vam donosimo pregled ra─Źunala koja vam ne─çe otkazati poslu┬Ünost.

Odlu─Źili smo se istra┬×iti ┬Üto nudi tr┬×i┬Üte prijenosnih ra─Źunala, pa smo odabrali nekoliko ve─çih prodava─Źa te iz ponude izdvojili najskuplje i najpovoljnije ra─Źunalo, ali i najprodavanije.

Iako smo navikli na kupnju ra─Źunala iz inozemstva, Hrvatska svoga konja za trku itekako ima, i to od 2001. godine, otkad je Kon─Źar po─Źeo proizvoditi "consumer" ra─Źunala.

Upoznajte Nelu i Ninu

-.-Kon─Źar-.-Nina, prijenosno ra─Źunalo iz ponude Kon─Źara
Nina, prijenosno ra─Źunalo iz ponude Kon─Źara
Photo Kon─Źar  
Ivan Polojac iz Kon─Źara rekao nam je kako kupci naj─Źe┬Ü─çe tra┬×e kvalitetu, jamstvo i izdr┬×ljivu bateriju. Upiti glede hardvera, tvrdi Polojac, obi─Źno su usmjereni spram procesora, radne memorije i veli─Źine hard diska. Kon─Źar je osmislio model "Nina" koji je zami┬Üljen kao pokretna multimedijska radna stanica temeljena na Intelovoj Montevina platformi, a pokretana je Intel T9400 procesorom. Po─Źetnih dva GB brze DDR3 memorije i hard disk najmanje veli─Źine 250 GB trebai bi zadovoljiti svakog korisnika. Brzina vrtnje pode┬Üena je na 7200 okretaja u minuti, a u paketu dolazi s nVidia 9600GT grafi─Źkom karticom s 512 megabajta vlastite memorije. Cijena ove 'zvjerke' je 10 858 kuna.

Ako tra┬×ite ne┬Üto povoljnije, mo┬×ete se odlu─Źiti za Nelu. Nela je Kona─Źarov najjeftiniji i ujedno najprodavaniji laptop. Za 2999 kuna dobit ─çete dvojezgreni Intelov procesor, gigabajt radne memorije, hard disk kapaciteta 120 GB. Nela dolazi u dvije ina─Źice, razli─Źite po veli─Źini zaslona. 2999 kuna platit ─çete Nelu sa 14,1 in─Źnim zaslonom, a Nelu sa 15,4-in─Źnim zaslonom platit ─çete 400 kuna vi┬Üe.

Iz Kon─Źara su najavili predstavljanje nove generacije tzv. "consumer" ra─Źunala u travanj, pa tako mo┬×ete sa─Źekati na ra─Źunalo koje ─çe vas "natjerati" da u┬×ivate s ─Źetiri GB radne memorije, da pohranjujete podatke na hard disku veli─Źine 320 GB. Zaljubljenike u kvalitetnu grafiku uveselit ─çe pripadnica desete generacije iz nVidia obitelji, s gigabajtom vlastite memorije.

HGspot ponudom prijenosnika tjera dizajnere da se razvedu od stolnih ra─Źunala

U HGspotu manje zahtjevni kupci tra┬×e prijenosno ra─Źunalo, ali manje mare o njegovoj konfiguraciji. Ovisnici o ra─Źunalnim igricama tra┬×e ra─Źunalo s odvojenom grafi─Źkom karticom. Poslovni korisnici ┬×ele sna┬×an procesor i dostatnu radnu memoriju, dok im je naj─Źe┬Ü─çe bitna i povezivost uz kvalitetu izrade. Osim neizostavnih WLAN-a i Blutootha, kao novi standard za prijenosna ra─Źunala postavlja se HSDPA.

-.-HGspot-.-Lenovo ThinkPad W500 potra┬×ite u prodavaonicama HGspot-a
Lenovo ThinkPad W500 potra┬×ite u prodavaonicama HGspot-a
Photo HGspot  
Vinko Kri┬Üti─ç, koordinator brandova, rekao nam je kako je najskuplji model koji nude na prodajnim mjestima Appleov MacBook Pro s cijenom od 18.749 kuna. Me─Ĺu ostalim prijenosnicima zbog cijene i performansi izdvaja se Lenov ThinkPad W500, koji predstavlja pravo osvje┬×enje za grafi─Źke dizajnere. WUXGA rezolucija i najzahtjevnijim korisnicima pru┬×it ─çe mogu─çnost dizajniranja na laptopu, pa na taj na─Źin ne─çe biti prisiljeni sjediti za velikom ma┬Üinom, kao ┬Üto je to naj─Źe┬Ü─çe bio slu─Źaj. Imate li 14.889 kuna, imat ─çete to zadovoljstvo.

Ako ste prosje─Źni korisnik koji ba┬Ü i nije upoznat s funkcijom bajtova u cijeloj toj pri─Źi s memorijama i diskovima, onda se mo┬×ete odlu─Źiti za povoljno, ali kvalitetno rje┬Üenje. Od novijih, povoljnih modela HGspot izdvaja HP Compaq 6730s U centru na Jankomiru mo┬×ete ga dobiti po super povoljnoj cijeni od 2.999 kuna. Mo┬×ete o─Źekivati Intelov Celeron dvojezgreni procesor, gigabajt memorije, hard disk od 160 GB i WLAN.

Krištić nam nije htio posebno izdvajati neke od drugih modela, no tvrdi kako HP-u Hrvati najviše vjeruju, ali se poredak svakog mjeseca bitno mijenja ovisno o akcijskim prodajama, pa se HP tako redovito busa o prsa s Acerom, Toshibom i Lenovom.

Bossiz nudi super povoljan Fujitsu Siemens

-.-Bossiz-.-Toshiba L300 prijenosnik dostupan je u Bossiz prodajnim centrima
Toshiba L300 prijenosnik dostupan je u Bossiz prodajnim centrima
Photo Bossiz  
Tomislav Vodopija iz  Bossiza tvrdi kako kupci naj─Źe┬Ü─çe tra┬×e omjer cijene i dobivenog, ali da su im nerijetko bitne i stavke poput kvalitetnog procesora i memorije. Najskuplji laptop u Bossizu je Acer Aspire 6920G-814G32Bn koji stoji 9199 kuna. S njim dolazi Intelov Dual Core procesor s 2,1 GHz-a, dobiti ─çete 4 GB radne memorije i hard disk od 320 GB. Za solidnu grafiku zaslu┬×na je nVidia GeForce 9500M GS s 512 MB.

Najpovoljnije ─çete pro─çi kupite li Fujitsu Siemens koji je trenutno na promo akciji, a stoji 2999 kuna. Hard disk od 160 GB, dva GB radne memorije i Intelov procesor dovoljne su stavke kojima bi zadovoljen mogao biti svaki prosje─Źan korisnik.

U Bossizu je trenutno najprodavaniji prijenosnik Toshiba L300, ─Źime je HP 6735 svrgnut s trona. Me─Ĺutim, napominju da se modeli neprestano mijenjaju pa tako ne bi trebalo obra─çati posebnu pa┬×nju na takve ljestvice, jer se one ionako mijenjaju iz tjedna u tjedan. Isti─Źu i kako je tr┬×i┬Üte preplavio velik broj kvalitetnih prijenosnih ra─Źunala, koja se u prodaji mogu na─çi po povoljnim cijenama.

Konikom u znaku bambusa i HP-a

Hrvoje Tkalec iz Konikoma tvrdi kako kupci u njihovim prodavaonicama pri kupnji laptopa naj─Źe┬Ü─çe tra┬×e podatke o memoriji, veli─Źini hard diska. Kupce zanima i marka grafi─Źke kartice, ali i ima li prijenosnik instaliran operacijski sustav.

-.-Konikom-.-HP 6830s NN328ES trenutno je najprodavaniji prijenosnik u Konikomu.
HP 6830s NN328ES trenutno je najprodavaniji prijenosnik u Konikomu.
Photo Konikom  
U Konikomu mo┬×ete kupiti laptop ASUS U6V-2PO77C Bamboo. Kao ┬Üto i njegovo ime govori, njegov je pokrov izra─Ĺen od bambusova drva, ┬Üto ne treba ─Źuditi s obzirom na to da je jedna od odlika ASUS-a ekolo┬Üka osvije┬Ütenost. Za njega ─çete izdvojiti 13.999 kuna.

Najprodavanije prijenosno ra─Źunalo u Konikomu je HP 6830s NN328ES zbog izvrsnog omjera performansi i cijene. Odlikuje se 17-in─Źnim ekranom, tri GB memorije, 320 GB hard diska, a prednost mu je i to ┬Üto ima odvojenu grafi─Źku karticu, prema tome, zadovoljava zahtjeve za rad i multimediju.

U Konikomu smatraju HP brendom koji ima visoke kriterije i standarde u proizvodnji ra─Źunala, a isti─Źu kako je najprodavaniji upravo zbog toga ┬Üto je proizvo─Ĺa─Ź s najvi┬Üe patenata godi┬Ünje i svaka nova serija donosi dodatna pobolj┬Üanja. 

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!