MALI SAVJETI

13. LISTOPADA 2009. 22:35h

FOTO: Ugradite rasvjetu u svoj namještaj

Tekst

Rasvjetna tijela osim ─Źistog zadovoljavanja funkcionalnog dijela pru┬×aju mnogo vi┬Üe ┬ľ nezaboravne estetske do┬×ivljaje.

Integracijom rasvjete i pojedinih komada namje┬Ütaja mogu se stvarati prostorni efekti u kojima interakcija svjetlosti i sjene stvara posebne interijerske ugo─Ĺaje, osobito izra┬×ajne no─çu. Postava i ugradnja rasvjetnih tijela sastavni je dio opremanja svakog prostora. Rasvjeta ima svoju primarnu - funkcionalnu ulogu, koju ostvaruje nu┬×no potrebnim osvjetljenjem svake prostorije.

No, rasvjetna tijela osim ─Źistog zadovoljavanja funkcionalnog dijela pru┬×aju mnogo vi┬Üe ┬ľ nezaboravne estetske do┬×ivljaje kakve mo┬×e kreirati jedino igra svjetlosti. Upravo iz tih razloga, svjetlosne efekte treba iskoristiti na najbolji mogu─çi na─Źin te prostoru dati mogu─çnost da se izrazi kroz svjetlosne dimenzije. Jedan od takvih na─Źina svakako je i ugradnja rasvjetnih tijela u namje┬Ütaj, koji u ovakvim atraktivnim kombinacijama poja─Źava svoju upotrebnu i estetsku vrijednost.

-.--.-
LED rasvjeta profinjeno naglašava pojedine zone vašeg doma

Dnevni boravak, kao zona okupljanja ─Źlanova obitelji i prijatelja, idealna je za kreiranje svjetlosnih atrakcija, koje se posti┬×u ugradnjom rasvjete u namje┬Ütaj. Osobito atraktivna rje┬Üenja pru┬×a ugradbena LED rasvjeta, koja svojim kontinuiranim svjetlosnim potezima prati linije namje┬Ütaja ili samostalno kreira svjetlosne poteze, koji se raspr┬Üuju kroz prostor.

Nenametljivo, ali osobito profinjeno, ovakva ─çe ugradbena rasvjeta naglasiti pojedine zone i stvarati izra┬×ajne ve─Źernje efekte u prostoru. Osim kontinuirane LED rasvjete, nudi se i mogu─çnost ugradnje raznovrsnih to─Źkastih rasvjetnih tijela, ─Źiji se svjetlosni efekti razlikuju obzirom na ja─Źinu izvora, veli─Źinu rasvjetnog tijela, boju svjetlosti kao i polo┬×aj u prostoru. Ugradbena rasvjeta ovakve vrste idealna je za ugradnju u elemente namje┬Ütaja za opremanje dnevnog boravka, blagovaonice, spava─çe ili dje─Źje sobe te kuhinje.

Rasvjeta ugra─Ĺena u namje┬Ütaj odli─Źno ─çe nadomjestiti svjetlost potrebnu za ─Źitanje ili rad, reducirati broj lampi i pri tome stvoriti dekorativne prostorne efekte. Upravo ta dvojnost ┬ľ kvalitetno ispunjavanje funkcionalnih i estetskih zahtjeva, pravi je izazov za prihva─çanje ovakvih dizajnerskih rje┬Üenja.

Kuhinja ─çe ugradbenom rasvjetom dobiti novi sjaj

-.--.-
 

Direktna ili indirektna, obojana ili bijela, uvijek ─çe biti osobita na svoj na─Źin te stvarati dojmljive prostorne scene. Primjenom ugradbene rasvjete u elementima spava─çe sobe mo┬×e se zadovoljiti vi┬Üe zahtjeva kao ┬Üto su pobolj┬Üana osvjetljenost unutra┬Ünjosti garderobnog ormara, fronti ormara, (koje mogu biti na─Źinjene od ogledala te tako ostvaruju i svoju funkcionalnu ulogu), osiguravanje rasvjete za no─çno ─Źitanje, nagla┬Üavanje dekorativnih predmeta ili polica za knjige itd. Igrom rasvjete i namje┬Ütaja pove─çat ─çe se razigranost i ma┬Ütovitost dje─Źje sobe.

Ugradbena rasvjeta mo┬×e kvalitetno osvijetliti radnu zonu ili omogu─çiti ─Źitanje u krevetu. Dekorativna uloga ugradbene rasvjete u dje─Źjoj sobi mo┬×e imati nagla┬Üeniju komponentu od one funkcionalne, jer se raznovrsne mogu─çnosti, koje se osobito isti─Źu bojom rasvjete, mogu atraktivno iskoristiti na na─Źine prikladne dje─Źjem uzrastu.

Kuhinja ─çe ugradbenom rasvjetom dobiti novi sjaj, ali i svjetlost nu┬×no potrebnu za obavljanje razli─Źitih radnih procesa. Kako ne bi bila samo prostor za pripremanje hrane, svjetlosnim ju efektima u─Źinite prostorom u kome rado boravite, ali i u┬×ivate dok svojom indirektnom rasvjetom osvjetljava i ostale dijelove prostora, npr. blagovaonicu ili dnevni boravak. Dizajnerske mogu─çnosti su neograni─Źene, a prostorni ugo─Ĺaji dojmljivi. Poigrajte se rasvjetom i elementima namje┬Ütaja te dajte novu dimenziju prostoru u kome ┬×ivite!

Korisne ideje mo┬×da prona─Ĺete u na┬Üoj FOTOGALERIJI.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!