17. SVIBNJA 2013. 10:03h

FOTO: SLU─îAJNO IZUMLJENA Coca-Cola kroz povijest

Foto

...
0

Tekst

Coca-Cola je danas jedan od najpoznatijih svjetskih brandova s povijesti dugom vi┬Üe od sto godina. Sa sigurno┬Ü─çu se mo┬×e re─çi da ne postoji osoba koja nije ─Źula za ovo tamno gazirano pi─çe specifi─Źnog slatkastog okusa. Izumljena je 1886. godine, a autor je dr. John Pemberton. Njezina je formula jedna od najve─çih svjetskih tajni. Zanimljivo je da je nastala posve slu─Źajno. Naime, 8. svibnja 1886., u svom dvori┬Ütu u gradu Atlanti, farmaceut dr. John Pemberton kuhao je u bakrenom loncu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri ─Źemu je napravio Coca-Colu, ali koja nije bila gazirana. Uskoro je saznao da, kako bi pi─çe bilo gazirano, treba dodati uglji─Źni dioksid.

Zanimljivo je da je limenka crvene boje, koja je danas simbol Coca-Cole, nastala kao "oru─Ĺe rata". Dogodilo se to u vrijeme izmjena u Koreji gdje je bilo nemogu─çe slanje Coca-Cole u staklenim ─Źa┬Üicama kako se dotada pakirala. Godinu dana kasnije tvrtka pretstavlja potpuno novo pakiranje: limenku koja se otvara bez otvara─Źa, jednostavnim pritiskom prsta.

ViÜe pogledajte u fotogaleriji

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!