LUKSUZ NA KVADRAT

2. LIPNJA 2009. 16:48h

FOTO: Luksuzni namještaj osvaja dizajnom

Tekst

Bez obzira na stavove i promišljanja, luksuzni namještaj ostavlja bez daha svojom ljepotom, raskoši, kvalitetom izrade i dizajnom.

Iako je većina trendova usmjerena komercijalnim linijama namještaja, koje odišu minimalizmom sjedinjenim s čistim geometrijskim linijama, luksuzni namještaj predstavlja posebnu kategoriju, koja često povezuje uvijek modernu klasiku s trendovskim dodacima.

Luksuzni je namještaj uvijek bio odvojena tema od komercijalnog namještaja, prilagođenog potrebama suvremenog stanovanja. Svojim oblicima, primijenjenim materijalima te načinima izrade, uvelike se razlikuje od onoga što većina zamišlja u vlastitim stanovima.

Pogledajte fotogaleriju: Luksuzni namještaj

Trendovi u linijama luksuznog namještaja su vrlo različiti, od uvijek akutalnih baroknih varijacija do fine klasike obogaćene blještavilom zlata, srebra i integrirane led rasvjete.
Led rasvjeta u službi namještaja

Bez obzira na stavove i promišljanja, luksuzni namještaj, koji se ove godine mogao vidjeti na Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu, ostavljao je bez daha sve prisutne – svojom ljepotom, raskoši, kvalitetom izrade, maštovitim dizajnom, blještavilom ili nesvakidašnjom nakićenosti.

Na okupu su se našli najpoznatiji europski proizvođači ovakve vrste namještaja, a kupci i pregovarači su bili svi oni koji za namještanje pojedinih prostorija, poput dnevnog boravka, spavaće sobe ili kuhinje, ne pitaju za cijenu. Viđeni sjaj i glamur ne može se predočiti fotografijama. To se može osjetiti jedino vlastitom prisutnošću u ovakvom ambijentu... I onda, postajete dio nekog ''drugog svijeta'' te počinjete uživati u njemu.

Luksuz prožet vrhunskom obradom najrazličitijih vrsta drva, intarzijama, umjetničkim obradama stakla, kristalima integriranim u elemente namještaja, led rasvjetom u službi isticanja savršenih linija, srebrnim i zlatnim obradama drva ili posrebrenim i pozlaćenim umecima, ručno oslikanim komadima namještaja, filigranskim detaljiranjem u drvu i metalu, garniturama u najfinijoj koži, fantastičnim i nesvakidašnjim dizajnerskim rješenjima, ostavlja snažan utisak...

Trendovi u linijama luksuznog namještaja

Sve nabrojeno, izaziva divljenje, jer svaki je komad namještaja priča za sebe iza koje stoji vrijeme, puno truda u dizajnerskom smislu te skupa tehnologija ili ručna izrada, koja konačan proizvod čini toliko vrijednim i posebnim. Osim toga, kompletan ambijent je upotpunjen vrhunskim svjetlosnim efektima, raskošnim rasvjetnim tijelima, skupocjenim detaljima ili interijerski integriranim elementima za zabavu i razonodu kao što su stakleni stolovi za bilijar ili stolni nogomet.

Luksuz prožet vrhunskom obradom najrazličitijih vrsta drva, intarzijama, umjetničkim obradama stakla, kristalima integriranim u elemente namještaja, led rasvjetom u službi isticanja savršenih linija, srebrnim i zlatnim obradama drva ili posrebrenim i pozlaćenim umecima. . .
Trendovi u linijama luksuznog namještaja su vrlo različiti, od uvijek aktualnih baroknih varijacija do fine klasike obogaćene blještavilom zlata, srebra i integrirane led rasvjete.

Fina kićenost je sastavni dio ovakvog namještaja, a u prostoru ga često upotpunjuju tapete i raskošni okviri slika, ogledala ili komada namještaja. Blještave završne obrade se primjenjuju u svim prostorijama, pa čak i kuhinji koja kao takva postaje izuzetno raskošan prostor za pripremanje hrane. Staklo je vrlo često u upotrebi kao samostalan materijal ili je integriran s drvom ili metalom u osobito interesantnim dizajnerskim rješenjima.

Namjere pri izradi ovakvih komada namještaja su jedinstvene – iz svakog materijala izvući maksimum, prikazati ga u njegovu najkvalitetnijem i najraskošnijem izdanju – kroz obradu, strukturu, masivnost, mogućnost preciznog oblikovanja itd. Bilo da je riječ o metalu, drvu, staklu, plastici ili bilo kojem drugom materijalu, oni postaju umjetničke forme pretočene u komade namještaja, koji imaju dvostruku ulogu – funkcionalnu i izrazito skulpturalno - dekorativnu.

Nedostupan svima, ali vrijedan divljenja – luksuzni namještaj ima svoje mjesto, vrijeme i kupce, koji će mu zasigurno uvijek ostati vjerni.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!