KORISNI SAVJETI

13. SVIBNJA 2009. 00:31h

FOTO: Kako opremiti mali stan

Tekst

Bitna ideja pri opremanju malog stana je funkcionalnost. Poigravanje s namjenom prostorija, stvara osje─çaj dodatnog prostora.

Pri opremanju malih stanova trebaju biti ispunjeni specifi─Źni zahtjevi, kako bi se prostor maksimalno iskoristio te pru┬×io kvalitetu stanovanja poput one u ve─çim stanovima.

Pri samom spomenu malog broja stambenih kvadrata, ve─çina pomi┬Ülja na zbijenost i nemogu─çnosti funkcionalne organizacije stambenog prostora. Ponekad to zaista izgleda tako zbog lo┬Üeg rasporeda i dimenzija namje┬Ütaja. No, pravilnim odabirom elemenata opreme prostora te njihovom dobrom prostornom dispozicijom, mali prostor mo┬×e pru┬×iti potreban komoditet te ugo─Ĺaj razmjeran onome koga pru┬×aju puno ve─çi stambeni prostori.

-.--.-
Uspje┬Ünost zadovoljavanja potreba, uvelike ovisi i o broju ─Źlanova obitelji koji ┬×ive u zajedni─Źkom ku─çanstvu. Samac ili tro─Źlana obitelj smje┬Ütena u 40-ak kvadrata, zasigurno ─çe imati razli─Źite zahtjeve, ali najva┬×nija ─Źinjenica je da i ovako mali stan ima potencijal zadovoljiti sve potrebe.

Bitan faktor opremanja malog stana je namje┬Ütaj 

Bitna ideja pri opremanju malog stana je funkcionalnost. Poigravanje s namjenama razli─Źitih prostorija, stvorit ─çe osje─çaj dodatnog prostora kojeg u stvarnosti zapravo nema. Funkcionalna i ma┬Ütovita rje┬Üenja, rezultirat ─çe stambenim prostorom koji ─çe dnevni boravak prema potrebi pretvarati u spavaonicu, radni prostor ili igraonicu, spava─çu sobu u biblioteku ili radni kutak, a kupaonicu u prostor za opu┬Ütanje ili praonicu. Ovakvom izmjenom uloga, bit ─çe zadovoljene sve potrebe nametnute suvremenim stanovanjem.

Dinamika prostora mo┬×e se posti─çi iskori┬Ütavanjem vertikalne komponente prostora. Ukoliko to postoje─ça visina stana dopu┬Üta, iskoristite mogu─çnost niveliranja i stvaranja novih stambenih kvadrata. S obzirom da su gornji nivoi obi─Źno ni┬×i od visine potrebne za normalno funkcioniranje, koriste se kao prostor za spavanje dostupan strmim stepenicama ili ljestvama.

Bitan faktor pri opremanju i postizanju kona─Źnog ugo─Ĺaja u malom stanu je dimenzija odabranog namje┬Ütaja. Veliki masivni elementi, koji dominiraju svojim oblikom, bojom ili na─Źinom obrade, nisu preporu─Źljivi za ovakve prostore. Namje┬Ütaj sitnijeg formata, poput stolca bez rukohvata, garnitura za sjedenje koje se ne isti─Źu masivno┬Ü─çu niti uzorkom tkanine, stolovi i komode u izvedbi ┬ľ npr. od stakla te visoki elementi koji ─çe se stopiti s bojom zidova i biti nenametljivi, stvorit ─çe osje─çaj prozra─Źnosti u prostoru.

-.--.-
Naglasci u boji posti┬×u se kroz detalje 

Svjetlije i otvorenije boje, u─Źinit ─çe prostor vizualno ve─çim dok ─çe ga tamnije zatvoriti i u─Źiniti te┬Ükim. Materijali pojedina─Źnih elemenata, a pogotovo kad je rije─Ź o jedinstvenom prostoru gdje su kuhinja, boravak, pa ─Źak i spavaonica vizualno povezani, trebaju biti isti kako bi ┬Üto manje opteretili prostor ispunjen ve─çim brojem komada namje┬Ütaja. Naglaske u boji i materijalu treba posti─çi kroz detalje, npr. zavjese i zastore, uzorke na stolcima ili podnim prekriva─Źima.

Iskori┬Ütavanjem svakog kutka stana, stvorit ─çe se dovoljno prostora za smje┬Ütaj osnovnih elemenata, ali i dekoracije, koje prostor ─Źine osobitim. Neobi─Źna rje┬Üenja, potaknuta potrebom ''funkcionalnog'' pove─çanja stambenog prostora, mogu sama po sebi biti prakti─Źna i vrlo dekorativna kroz interesantne forme namje┬Ütaja. Ispunjavanjem osnovnih stambenih potreba, bez uno┬Üenja estetskih elemenata, koji podi┬×u vrijednost prostora, mali ─çe stanovi izgledati hladno i nezanimljivo. Stoga, stvorite stambeni prostor pro┬×et funkcionalno┬Ü─çu i estetikom kako biste doista u┬×ivali u svom malom, ali ugodnom stanu.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!