KUHAJTE S TEOM

12. OUJKA 2010. 15:28h

FOTO: Čokoladne košarice kao dekoracija i slastica

Foto

...
0

Tekst

Teodora Sijarto predlaže kako u tren oka napraviti zanimljivu dekoraciju za stol koju, nakon pripreme, možete i pojesti.

Teodora Sijarto, stilistica hrane, predlaže vam kako napraviti ukusan desert i ukrasiti ga da izgleda efektno i primamljivo.

Teodora Sijarto jedna je od rijetkih osoba, barem u Hrvatskoj, koja se bavi foodstylingom, odnosno, 'stiliziranjem hrane'. Za one koji dosad nisu čuli za taj pojam, foodstyling je priprema hrane za snimanje fotoaparatom ili kamerom, a koristi se za serije, časopise, knjige, filmove, TV serije i slično.

Teodora se foodstylingom bavi posljednjih godinu dana, a sve što zna naučila je preko internetskih stranica i raznih kulinarskih radionica. Njezina promocija i priča o foodstylingu isključuje sve umjetne i neprirodne sastojke koji se inače koristi pri stiliziranju hrane kako bi ona izgledala savršeno.

Prošlog tjedna pokazala je i samo za nas pripremila ukusni čokoladni mousse s pepermintom. Imali smo prilike otkriti neke nove trikove za pravljenje finih i zanimljivih slastica, ali ono što je najbitnije, saznali smo kako ukrasiti hranu da izgleda atraktivno.

Siniša Bužan-.--.-Košarice od čokolade ukrasite žutim mangom i šarenim mrvicama da biste dobili efektan izgled
Košarice od čokolade ukrasite žutim mangom i šarenim mrvicama da biste dobili efektan izgled
Photo Siniša Bužan  
Čokoladu je moguće ukrasiti na razne načine

Teodora uvijek naglašava da u svome radu koristi isključivo jestive stvari. Kako kaže, čak i kada se radi samo o boji, ona uvijek nastoji nejestivu boju zamijeniti sokom od voća.

Foodstyling se može primjeniti u različite svrhe, bilo da je za prigode gdje se hrana pojavljuje kao okvir, glavni protagonist ili sporedna stvar. Kao najbolji primjer za to Teodora nam je navela razne serije i filmovie koji je u današnje vrijeme na televiziji ima napretek.

Samo za Portal Javno, Teodora Sijarto još jednom je pokazala kulinarsko umijeće i spravila zanimljiv recept koji je naknadno stilizirala i pokazala nam kako od obične čokolade dobiti oku ugodan ukras. Za ovu poslasticu nije potrebno puno vremena, a upotrebljavaju se jednostavne namirnice.

FOTO: Ukusni čokoladni mousse s pepermintom

Podsjetimo, slastice od čokolade moguće je ukrasiti na razne načine, a Teodora nam je pokazala nekoliko njih. Tako nam je pokazala kako se pravi paukova mrežica od tučenog slatkog vrhnja koja se pomiješa s čokoladnom pjenicom te joj tako daje jedan zanimljiv efekt.

Osim toga stilistica nam je otkrila kako se desert može ukrasiti i zanimljivim trakama od organdija koje je svezala u mašnu. Kod ukrašavanja zaista nema pravila pa je Teodora predložila još jedan način kako postići atraktivan izgled hrane. Dodavanje raznog suhog cvijeća desertu može dati rustikalni izgled i učiniti ga još primamljivijim.

Ovog tjedna saznali smo kako napraviti dekoracije za stol koje se mogu i pojesti. Riječ je o čokoladnim košaricama koje će dodatno obogatiti svaki stol i dati mu prekrasan izgled.

Recept za čokoladne košarice

Kod ukrašavanja nema pravila

Slastice od čokolade moguće je ukrasiti na razne načine, a Teodora nam je pokazala nekoliko njih
Sastojci: 200 g čokolade(mliječne ili za kuhanje), masni papir za pečenje, kalup za muffine

Priprema: Pripremite vodenu kupelj koja ne smije biti prevruća i rastopite čokoladu u njoj. Za to vrijeme izrežite papir za pečenje na kvadrate veličine cca 15 puta 15 centimetara. O veličini papira ovisit će i velićina košarice. Papir stavimo u kalupe za muffine i zalijepimo ga za dno s malo maslaca ili margarina. Čokoladu izlijte u košarice i prvo oblikujte dno. Zatim ponovo uspite čokoladu i razmažite ju po stijenkama papira. Čokolada mora biti nanesena u što debljem sloju tako da košarica ne bude lomljiva. Stavimo košarice da se hlade u frižider. Količinu čokolade i papira povećavamo ovisno o broju gostiju.

Ukrašavanje: Kod stiliziranja košarica, da bi se dobio krajnji efekt, nema pravila, no Teodora predlaže da ih punite kremama, želeima ili pireom od voća. Naš stilistica je narezala mango na kockice i tako tamnoj čokoladi dala jedan kontrast žute boje. Da bi 'podignula' cjelokupni dojam dodala je obične šarene mrvice koje su košaricama dale atraktivan izgled. Kao takve mogu poslužiti kao dekoracija na stolu koja se pretvara u ukusan desert.

Kako napraviti ovaj fini desert pogledajte OVDJE.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!