27. SRPNJA 2013. 13:12h

FOTO: Balenciaga se vra─ça korijenima!

Balenciaga

Foto

...
0

Tekst

Sapunica s odlaskom Nicolasa Ghesquièrea s ─Źelnog mjesta ku─çe Balenciaga (uspješno ga je naslijedio Alexandar Wang) se nastavlja – prije par dana objavljeno je da ─çe ga bivši šefovi tu┬×iti, s odvjetnicima tvrtke Kering (odnosno PPR – luksuzni konglomerat koji dr┬×i presti┬×ne brendova) na─çi ─çe se na sudu jer je nakon odlaska u jednom od intervjua izjavio kako ga je ova modna ku─ça „isisala“, da se osje─çao osamljeno, te da nemaju dobro definiran smjer.

Prije bih rekla da se Nicolas istrošio (no mora mu se ─Źestitati novi uspjeh ovog brenda i fantasti─Źan rad) – bio je na ovom radnom mjestu punih petnaest godina, a u tom razdoblju lice mode se promijenilo se na brojne na─Źine. Pa tko se ne bi isprao! Kad se zaposlio na ovom radnom mjestu, bile su devedesete, sami kraj milenija. Ujedno, bio je to kraj nastajanja novih mega trendova, gledaju─çi iz današnje perspektive: prošlo je desetlje─çe uglavnom serviralo mješavine nekih smjernica nastalih u 20. stolje─çu, a danas je ta forma ustaljena i ve─ç isprobana na mnoge na─Źine. Nipošto ne aludiram na dosadne formule, ve─ç na ekstremnu sposobnost modne klike da nam servira brojne retro koktele. No, to je jedna druga tema.

Dakle, Nicolas je, uz ugovor, dobio i ulogu vratiti staru slavu ku─çi koja je u povijesti mode bila jedna od najzna─Źajnijih. No, nije mu teklo med i mlijeko – 2002. je godine, što je na kraju i priznao, kopirao jednu od kreacija iz 1973. godine dizajnera Kaisika Wonga, te mu je nakon toga objašnjeno da ako ku─ça ne postane profitabilna do 2007., letjet ─çe s pozicije. No, Nicolas je ipak smislio na─Źin kako da uspije, a njegov je uzlet krenuo jesenskom kolekcijom iz 2005. godine, kad je privukao pa┬×nju brojnih zvijezda, ali i ostale ekipe koja obo┬×ava jednostavnu paletu boja i dotjerane krojeve u smislu kompleksnosti. Nakon toga sve je krenulo nabolje, kolekcije su do─Źekivane s puno ljubavi i strasti od strane medija i cijelog modnog svijeta, sve do prošle godine kad je objavljeno da Ghesquière napušta ku─çu. – Ne mogu više, oni nemaju smjer, a ja sam totalno isisan – bile su rije─Źi kojima je autor odustao od svega.

Bila je to dosta tu┬×na vijest, s obzirom da su kreacije koje se izdaju pod imenom jednog od najve─çih – Cristóbala Balenciage, našle svoj stil, svoj put i svakako svoje mjesto pod suncem. Bili su tu svi potrebni elementi koje danas nerijetko ve┬×emo uz uspješne kolekcije: jasno definiran smjer, paleta boja koju o─Źekujemo, no svaki put istaknuta na drugi na─Źin, krojevi od kojih zastaje dah, istra┬×ivanje u kroju i definiranje moderne ┬×enstvenosti.

Naslijedio ga je Alexander Wang. Miljenik ameri─Źke publike i obo┬×avatelj crne i bijele. Njegova je prva kolekcija za jesen 2013., koja je otkrila isti smjer, do─Źekana s masom pohvala  jer se Wang potrudio pratiti smjernice koje su ve─ç definirane, što je i najpametnije, te dodati nešto od egzoti─Źnih tekstura, što je ujedno bilo pravo malo osvje┬×enje. Dr┬×ao se originalnih Balenciaga silueta, te ih vratio u ┬×ivot. Danas je vrlo popularno, kad ve─ç vrtimo retro trendove, vratiti se korijenima. A Cristóbal Balenciaga, veliki couturier, svakako ih je pustio. Svijet mode pamti ga kao jednog od ambicioznih, inovativnih i buntovnih likova na svjetskoj modnoj mapi.  

Uostalom, kod njega su stasali tako─Ĺer velikani Hubert de Givenchy, Oscar de la Renta, Andre Courreges i Emanuel Ungaro. Cijenili su ga brojni kolege – Dior je smatrao da je Balenciaga „najve─çi majstor od svih nas“ - .

Njegov je radi bio i o─Źekivano skup, radi ─Źega su se Jackie i suprug John F. Kennedy našli u – nesporazumu. Naime, Jackie je skoknula u njegov atelje, nije mogla odoljeti tim divotama, pa kad je suprug vidio ra─Źun bio je u šoku. Uredio je da ga plati njegov tast, Joseph Kennedy, kako ameri─Źki narod ne bi kritizirao kako je predsjedni─Źka obitelj rastrošna…

Cristóbal Balenciaga ro─Ĺen je 1895. godine, no ve─ç kao dvadesetogodišnjak imao je vlastitu modnu ku─çu ─Źije su modele nosili ─Źlanovi španjolske kraljevske obitelji. Nakon 1. Svjetskog rata preselio se u Pariz, a tamošnjem visokom društvu nije trebalo dugo da se zaljube u njegove predivne kreacije. No, kao karakter, bio je buntovan – stalno se nešto ┬×alio, a najviše, zamislite, na ─Źinjenicu da mu drugi dizajneri kopiraju rad pa je neko vrijeme predstavljao kolekcije dan prije nego one sti┬×u u du─çane. Njegovi istomišljenici tvrdili su da je jedan od onih koji mu „krade“ ideje i sam Christian Dior. Naime, Balenciaga je uistinu još puno prije Diora stvarao velike i voluminozne suknje, te se igrao dimenzijama krojeva poput vrhunskog znalca. Dakle, problem kopiranja postoji još od onda - a što bi tek rekao da nas vidi danas, kad je gotovo nemogu─çe odrediti ─Źiji je dizajn originalan.

Osim toga, bunio se na pravila francuske „Chambre syndicale de la haute couture“, koja propisuje pravila tko je kreator Visoke mode (a tako je i danas), pa, iako je predstavljao kolekcije Haute Couture, nikad zapravo nije bio upisan u Komoru. Smetao mu je, prvenstveno, bur┬×ujski stav te organizacije. S njim je uvjerenja dijelio i Hubert de Givenchy, u ono vrijeme njegov prvi asistent.

Balenciaga je ku─çu, nakon bogate karijere, zatvorio 1968. godine, a umro je u Valenciji, ─Źetiri godine kasnije. Ime je mirovalo do 1986. godine, kad ju je o┬×ivila tvrtka Jacques Bogart S.A., pa ubrzo kre─çe u nove pobjede, no jedno je pravilo ostalo isto - a to je da kreacije moraju biti namijenjene eliti. Cristóbalu bi se to zasigurno svidjelo.

Vjerojatno bi pohvalio i sadašnji rad Alexandera Wanga: osnovni potpis ovih divnih kreacija vrti se oko po─Źetaka i onoga po ─Źemu je ku─ça i zaslu┬×ila zlatna slova u povijesti mode: istra┬×ivanje u kroju, no pod uvjetom da je rezultat senzualan, moderan, nosiv i apsolutno romanti─Źan. 

A Nicolas Ghesquière? Napunit ─çe baterije i krenuti u neke druge poslovne uspjehe. Ovaj izvrstan kreativac zatvorio je jedno poglavlje, sigurna sam da ─çe s lako─çom otvoriti jedno drugo… On je ionako vlastito ime ve─ç dobrano otisnuo u povijest mode.

ViÜe pogledajte u fotogaleriji

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!