22. KOLOVOZA 2012. 20:47h

Forbes: Angela Merkel po peti put najmoćnija žena svijeta

Foto

Život
0

Tekst

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ove je godine najmoćnija žena svijeta, ispred američke državne tajnice Hillary Clinton i brazilske predsjednice Dilme Rousseff, objavio je časopis Forbes.

Ovo je peti put u šest godina da je Forbes kancelarku Merkel stavio na čelo najutjecajnijih žena svijeta.

Nakon Clinton i Rousseff, na popisu slijede Melinda Gates, supredsjednica Zaklade Billa i Melinde Gates, Jill Abramson, izvršna urednica New York Timesa, Sonia Gandhi, predsjednica najveće oporbene stranke, zatim prva američka dama Michelle Obama i glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Na popisu stotinu najmoćnijih žena svijeta dominiraju poslovne žene i Amerikanke, a Europljanki je samo 11. Uglavnom se bave biznisom, politikom, medijima, tehnologijom, modom, industrijom zabave ili su angažirane u dobrotvornim udrugama. Prosječno imaju 55 godina i dolaze iz 28 zemalja. Imaju ukupno 90 milijuna pratitelja na Twitteru, a njihova poslovna carstva imaju ukupan godišnji prihod od 984 milijarde dolara. Tako je, primjerice, američka televizijska voditeljica Oprah Winfrey na 11. mjestu, pjevačica Lady Gaga na 14. (koja je s 26 godina i najmlađa na listi), argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner je 16., burmanska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi 19., kraljica Elizabetha II. je 26. (i s 86 godina najstarija na listi), pjevačica Beyonce je 32., novinarka Christiane Amanpour 53., glumica Angelina Jolie 66., a autorica Harryja Pottera J.K. Rowling na 78. je mjestu. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!