18. KOLOVOZA 2015. 10:37h

četiri šalice kave dnevno smanjuje mogućnost vraćanja raka debelog crijeva

Foto

Život
0

Tekst

Svakodnevno ispijanje kave znatno smanjuje mogućnost vraćanja raka debelog crijeva i povećava izglede za ozdravljenje, po istraživanju čiji su rezultati objavljeni u utorak.

Svi su pacijenti u tom kliničkom istraživanju podvrgnuti kirurškom zahvatu i kemoterapiji zbog raka debelog crijeva u trećem stadiju. To znači da su kancerogene stanice zahvatile i limfne čvorove blizu tumora.

Za te je bolesnike činjenica da su pili najmanje četiri šalice kave svaki dan (oko 460 miligrama kofeina) imala najveći učinak, smanjujući za 42 posto opasnost od vraćanja raka i za 33 posto smrt od bilo kojeg drugog uzroka, u odnosu na sudionike koji nisu pili kavu, ističu istraživači.

Njihovo istraživanje objavljeno je u američkom medicinskom časopisu Journal of Clinical Oncology.

Od dvije do tri šalice kave dnevno imale su skroman zaštitni učinak. Učinak je gotovo ništavan s jednom šalicom ili manje, ističu ti znanstvenici iz Instituta za rak Dana-Farber u Bostonu.

Istraživanje se odnosilo na gotovo tisuću sudionika koji su odgovorili na upitnik o svojim prehrambenih navikama na početku istraživanja, tijekom kemoterapije i ponovno godinu dana kasnije.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!