┬ŐTETNO SE ┬ŐTETNIM...

26. SRPNJA 2009. 13:37h

Elektronske cigarete sadr┬×e kancerogene tvari?

Tekst

E-cigarete, tvrde stru─Źnjaci, sadr┬×avaju opasnu koli─Źinu kancerogenih i toksi─Źnih tvari, a problem je ┬Üto privla─Źe i djecu.

Pu┬Üa─Źi koji svoju dozu nikotina dobivaju putem elektronskih cigareta mogli bi biti izlo┬×eni otrovnim i karcinogenim kemikalijama, javlja The Independent.

Iako britanske tvrtke koje ih prodaju tvrde da takve cigarete ne sadr┬×e opasne otrove koji se mogu na─çi u standardnim cigaretama, Ameri─Źka agencija za hranu i lijekove (FDA), koja je testirala 19 varijanti elektronskih cigareta, upozorila je da je zabrinuta zbog sigurnosti tih proizvoda.
E-cigarete, koje omogu─çuju jednaki do┬×ivljaj kao kod pu┬Üenja standardnih cigareta, na na─Źin da se vaporizira teku─ça kombinacija nikotina, okusa i drugih kemikalija, sada su pod sumnjom da sadr┬×e kancerogene i opasne kemikalije kao ┬Üto je diethylene glycol, koji se mo┬×e na─çi u teku─çini antifriza, potvrdila je jedna znanstvena studija.

Iako britanske tvrtke koje ih prodaju tvrde da takve cigarete ne sadr┬×e opasne otrove koji se mogu na─çi u standardnim cigaretama, Ameri─Źka agencija za hranu i lijekove (FDA), koja je testirala 19 varijanti elektronskih cigareta, upozorila je da je zabrinuta zbog sigurnosti tih proizvoda.

U Velikoj Britaniji njihovu prodaju ne regulira Agencija za zaštitu zdravlja jer ne spadaju u duhanske proizvode.

Mogle bi privu─çi djecu...

Prve sumnje u njihovu ┬Ütetnost javile su se nakon ┬Üto je porast njihove prodaje povezan sa zabranom pu┬Üenja koja je nastupila 2007. godine. Iako su u nekim zemljama poput Kanade zabranjene, e- cigarete su dostupne na mnogim britanskim internetskim stranicama, na kojima im je po─Źetna cijena oko 40 funti. Kako neke dolaze u raznim okusima kao ┬Üto su jagoda i karamela, izra┬×ena je i zabrinutost da bi mogle privu─çi i djecu.

No, zagovaratelji prestanka pu┬Üenja tvrde da su rizici koji prate elektronske cigarete jo┬Ü uvijek manji nego oni koji prate standardne, koje sadr┬×e na tisu─çe razli─Źitih kemikalija, od kojih su mnoge kancerogene i posebno opasne kada se zapale, te koje ubiju polovicu dugoro─Źnih pu┬Üa─Źa.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!