ŠTETNO SE ŠTETNIM...

26. SRPNJA 2009. 13:37h

Elektronske cigarete sadrže kancerogene tvari?

Tekst

E-cigarete, tvrde stručnjaci, sadržavaju opasnu količinu kancerogenih i toksičnih tvari, a problem je što privlače i djecu.

Pušači koji svoju dozu nikotina dobivaju putem elektronskih cigareta mogli bi biti izloženi otrovnim i karcinogenim kemikalijama, javlja The Independent.

Iako britanske tvrtke koje ih prodaju tvrde da takve cigarete ne sadrže opasne otrove koji se mogu naći u standardnim cigaretama, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), koja je testirala 19 varijanti elektronskih cigareta, upozorila je da je zabrinuta zbog sigurnosti tih proizvoda.
E-cigarete, koje omogućuju jednaki doživljaj kao kod pušenja standardnih cigareta, na način da se vaporizira tekuća kombinacija nikotina, okusa i drugih kemikalija, sada su pod sumnjom da sadrže kancerogene i opasne kemikalije kao što je diethylene glycol, koji se može naći u tekućini antifriza, potvrdila je jedna znanstvena studija.

Iako britanske tvrtke koje ih prodaju tvrde da takve cigarete ne sadrže opasne otrove koji se mogu naći u standardnim cigaretama, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), koja je testirala 19 varijanti elektronskih cigareta, upozorila je da je zabrinuta zbog sigurnosti tih proizvoda.

U Velikoj Britaniji njihovu prodaju ne regulira Agencija za zaštitu zdravlja jer ne spadaju u duhanske proizvode.

Mogle bi privući djecu...

Prve sumnje u njihovu štetnost javile su se nakon što je porast njihove prodaje povezan sa zabranom pušenja koja je nastupila 2007. godine. Iako su u nekim zemljama poput Kanade zabranjene, e- cigarete su dostupne na mnogim britanskim internetskim stranicama, na kojima im je početna cijena oko 40 funti. Kako neke dolaze u raznim okusima kao što su jagoda i karamela, izražena je i zabrinutost da bi mogle privući i djecu.

No, zagovaratelji prestanka pušenja tvrde da su rizici koji prate elektronske cigarete još uvijek manji nego oni koji prate standardne, koje sadrže na tisuće različitih kemikalija, od kojih su mnoge kancerogene i posebno opasne kada se zapale, te koje ubiju polovicu dugoročnih pušača.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!