23. VELJAŔE 2012. 16:28h

Dvadesetogodišnji student pokrenuo biznis s podukama i instrukcijama

Foto

Život
0

Tekst

 

U moru pri─Źa o nezaposlenim visokoobrazovanim ljudima, mladima bez cilja i perspektive, 20-godi┬Ünji student Zagreba─Źke ┬Ükole ekonomije i menad┬×menta koji je osnovao vlastitu tvrtku i u njoj putem Student servisa zaposlio deset predava─Źa, pravo je osvje┬×enje. Mihael Arlovi─ç od prosinca 2011. vlasnik je tvrtke Inveni plus ─Źiji centar "Studilica" u zagreba─Źkoj Vodnikovoj ulici posljednjih mjesec i pol dana uspje┬Üno dr┬×i pripreme za ispitne rokove i najavljuje nove ┬ľ za kolokvije, dr┬×avnu maturu, ljetni turnus ispita....

Cijene ni┬×e, a legalne

┬ľ Ideju sam dobio ─Źitaju─çi novinski ─Źlanak o golemim razmjerima sive ekonomije u davanju skupih repeticija. Cilj mi je i pribli┬×iti ih studentskom i u─Źeni─Źkom standardu, radom u manjim grupama, od pet do 15 polaznika. Tako se cijena od 70 do 100 kuna po satu svodi na 25 kuna ┬ľ entuzijasti─Źno pri─Źa student druge godine Z┬ŐEM-a.

Mladi Slavonac iz Cerne daleko je od nesigurnog Ivice Ki─Źmanovi─ça. Samo godinu i pol od dolaska u metropolu u sredi┬Ütu grada ima poduzetni─Źki projekt koji nije ┬ľ ni kafi─ç, ni du─çan. Svega ovoga ne bi bilo da roditeljsko "Jo┬Ü si mlad, studira┬Ü" argumentima nakon prou─Źavanja tr┬×i┬Üta i razgovora s pedagozima nije pretvorio u nov─Źanu podr┬Üku za temeljni kapital i opremanje 120 ─Źetvornih metara poslovnog prostora. Ulo┬×ili su ukupno 10-ak tisu─ça eura.

┬ľ Cijeli ┬×ivot slu┬Üam poduzetni─Źke pri─Źe svojih roditelja, kao dijete igrao sam se vo─Ĺenja ra─Źunovodstva, a i na fakultetu nas stalno poti─Źu na razmjenu ideja. Prosje─Źan sam student, ni┬Üta posebno, no osnivanjem tvrtke stekao sam iskustvo kakvo ne bih ni na jednom faksu ┬ľ ka┬×e Mihael.

Ve─ç na registraciji imena nau─Źio je sve o birokraciji; Trgova─Źki sud pet mu je puta vra─çao prijedlog naziva tvrtke. Ostalo je bilo lak┬Üe.

Pla─ça po prolaznosti

Kao pravi po┬Üteni poslodavac, pla─ça po u─Źinku ┬ľ s ve─çim postotkom prolaznosti grupe, predava─Ź dobiva ve─çu pla─çu. Ovo je mladom Arlovi─çu tek po─Źetak. Razvija jo┬Ü dvije ideje o kojima ┬Üuti kao riba. O "Studilici" sve do osnivanja tvrtke nije zucnuo ni najbli┬×im prijateljima, ┬Üto mu je, otkriva, bilo najte┬×e. Mihael nije naivan, zna da je svaki napis o njemu dobra reklama. No pravi mu je cilj probuditi optimizam mladim ljudima koje slama gospodarsko crnilo. Inspiraciju mogu prona─çi na www.studilica.com.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!