1. LIPNJA 2010. 19:30h

Dr. Smrt plastificirane ljudske organe prodaje kao umjetnine

Foto

Život
0

Tekst

Testis stoji 360 eura, pušačeva pluća 3600, presjek ruke je 185, a presjek tijela kroz zdjelicu, sa svime što tome dijelu anatomski pripada, 300 eura.

Doktor Smrt, kako nazivaju 65-godišnjeg njemačkog anatoma i izumitelja plastificiranja Günthera von Hagensa, za pravu sitnicu prodat će vam plastificirani presjek potkoljenice, kosti i list – za samo 80 eura. Presjek ruke stoji 185, a presjek tijela kroz zdjelicu, sa svime što tome dijelu anatomski pripada, 300 eura. Želite li sebi priuštiti nešto pametnije? Npr., ljudski presjek glave s mozgom stoji 1500 eura, a presjek je cijeloga ljudskog tijela 11.000 eura. Ako niste zadovoljni centimetar debelim odrescima, kupite cijele organe: testis stoji 360 eura, pušačeva pluća 3600 itd.

Sve to kao umjetnine, jer njegove izložbe plastificiranih ljudskih leševa, postavljenih u razne životne poze, gostuju u umjetničkim galerijama širom svijeta koje posjećuju već deseci milijuna posjetitelja.

To su pojedinačni ostaci koje u pogonu u Gubenu, na krajnjem istoku Njemačke, za neke nove izložbe anatomije priprema njegovih 220 radnika.

– To je putujući morbidni cirkus, prikriveni oblik kanibalizma – sažeo je stavove protivnika Von Hagensovih izložbi vođa protestantske župe u susjednom Cottbusu. Milijuni posjećuju njegove izložbe, a sad izložak mogu imati i kod kuće.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!