1. LIPNJA 2010. 19:30h

Dr. Smrt plastificirane ljudske organe prodaje kao umjetnine

Foto

Život
0

Tekst

Testis stoji 360 eura, pu┬Üa─Źeva plu─ça 3600, presjek ruke je 185, a presjek tijela kroz zdjelicu, sa svime ┬Üto tome dijelu anatomski pripada, 300 eura.

Doktor Smrt, kako nazivaju 65-godi┬Ünjeg njema─Źkog anatoma i izumitelja plastificiranja G├╝nthera von Hagensa, za pravu sitnicu prodat ─çe vam plastificirani presjek potkoljenice, kosti i list ┬ľ za samo 80 eura. Presjek ruke stoji 185, a presjek tijela kroz zdjelicu, sa svime ┬Üto tome dijelu anatomski pripada, 300 eura. ┬Äelite li sebi priu┬Ütiti ne┬Üto pametnije? Npr., ljudski presjek glave s mozgom stoji 1500 eura, a presjek je cijeloga ljudskog tijela 11.000 eura. Ako niste zadovoljni centimetar debelim odrescima, kupite cijele organe: testis stoji 360 eura, pu┬Üa─Źeva plu─ça 3600 itd.

Sve to kao umjetnine, jer njegove izlo┬×be plastificiranih ljudskih le┬Üeva, postavljenih u razne ┬×ivotne poze, gostuju u umjetni─Źkim galerijama ┬Üirom svijeta koje posje─çuju ve─ç deseci milijuna posjetitelja.

To su pojedina─Źni ostaci koje u pogonu u Gubenu, na krajnjem istoku Njema─Źke, za neke nove izlo┬×be anatomije priprema njegovih 220 radnika.

┬ľ To je putuju─çi morbidni cirkus, prikriveni oblik kanibalizma ┬ľ sa┬×eo je stavove protivnika Von Hagensovih izlo┬×bi vo─Ĺa protestantske ┬×upe u susjednom Cottbusu. Milijuni posje─çuju njegove izlo┬×be, a sad izlo┬×ak mogu imati i kod ku─çe.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!