25. KOLOVOZA 2015. 13:32h

Djevojčice su u dobi od dvije godine društvenije i neovisnije od dječaka

Foto

Život
0

Tekst

U dobi od dvije godine djevojčice su mnogo neovisnije i imaju više društvenih vještina od muških vršnjaka, objavili su norveški znanstvenici.

"Očekivali smo da ćemo pronaći razlike, ali smo iznena?eni što su toliko velike", rekla je Aud Toril Meland, vodeća autorica studije sa sveučilišta u Stavangeru.
Najveća razlika bila je u učenju obavljanja nužde. I dok 21,3 posto djevojčica nije više nosilo pelene, kod dječaka je taj postotak bio samo 7,5. Ukupno je 67,8 posto djevojčica iskazalo interes za korištenje kahlice, u usporedbi s 42 posto dječaka. 
Podaci za studiju objavljenu u časopisu Early Childhood Educational Journal prikupljeni su stručnim promatranjem 535 dječaka i 505 djevojčica starih izme?u 30 i 33 mjeseca. Promatranje je trajalo tri mjeseca.
Djevojčice su od dječaka bile naprednije i u samostalnom jedenju, u omjeru 62 naprema 49,7 posto. Sličan je rezultat bio kad je u pitanju sudjelovanje u vrtićkim aktivnostima.
"U velikom omjeru, društvene vještine i svakodnevne aktivnosti povezane su s razumijevanjem jezika i motoričkim razvojem. Razvijenije govorne vještine možda pridonose tome da su curice bolje u izražavanju svojih potreba i želja od dječaka", rekla je Meland. "A govor može utjecati i na ostale aktivnosti poput razgovora tijekom obroka, odijevanja i sudjelovanja u aktivnostima", dodala je.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!