25. LISTOPADA 2011. 13:04h

Djevojčice koje su zamijenjene u rodilištu ne žele svojim roditeljima

Foto

Život
0

Tekst

Dvije 12-godišnjakinje odlučile su ostati s roditeljima koji su ih do sada odgajali unatoč činjenici što su pri rođenju zamijenjene i roditelji s kojima žive nisu njihovi biološki roditelji.

Djevojčice su odrastale udaljene samo nekoliko kilometara jedna od druge u gradu Kopeisk na obroncima Urala u istočnoj Rusiji. Njihove su majke, donosi ABC, 1999. godine radile u istom rodilištu u razmaku od 15 minuta, a njihovim tek rođenim kćerima nehotice su zamijenjene identifikacijske oznake.

Njihovi pravi identiteti otkriveni su kada je bivši suprug Julije Beljajeve, jedne od majki, odbio plaćati alimentaciju za kći Irinu jer nimalo ne liči na njega. Rezultati DNK analize pokazali su kako niti jedno od njih dvoje nisu Irinini biološki roditelji. - Sutkinja nije mogla vjerovati. Kazala je kako je ovakve slučajeve vidjela samo na televiziji i nije znala što da nam savjetuje – kazala je Beljajeva.

Nakon rezultata DNK testa Beljajeva je krenula u potragu za svojom kćerkom. Sjetila se kako je tijekom njezinog poroda još jedna žena rađala i posumnjala je da je u rodilištu došlo do zamjene identiteta djevojčica.

- Fotokopirala sam rezultate DNK testa i otišla u ured tužitelje. Unijela sam službenu primjedbu o tome kako mi je nakon poroda dano krivo dijete – nastavila je svoju priču Beljajeva.

Nakon toga u potragu se uključila i policija te je njezina biološka kći pronađena samo nekoliko kilometara dalje s Irininim roditeljima. - Njihova Anja je plavokosa i izgleda baš kao ja i moj suprug, a naša Irina je tamnoputa kao Anjin otac – objasnila je Beljajeva.

I dok djevojčice priznaju kako su sretne što su pronašle jedna drugu niti jedna od njih ne želi napustiti obitelj u kojoj su odrastale iako to nisu njihovi biološki roditelji. Dok se obje obitelji upoznaju i zbližavaju od bolnice traže gotovo 160.000 dolara odštete.

Slučajevi zamjene novorođenčadi poprilično su rijetki.

Za zamjenu koja se dogodila još 1953. godine u Pioneer Memorial bolnici u gradu Heppner u američkoj saveznoj državi Oregon "djeca" su saznala tek 2009. godine.

DeeAnn Angell i Kay Rene Reed, već 56-godišnjakinje, za zamjenu su saznale od 86-godišnje bivše susjede koja je ženama ispričala kako je još 1953. Marjorie Angell tvrdila kako su joj bolničarke dale krivu bebu. Njezine tvrdnja ignorirane su, a kako su roditelji obje žene preminuli jedino što su mogle je podvrgnuti se DNK analizi.

Kay Rene Reed prva se podvrgnula testiranju i ubrzo potvrdila bolničku pogrešku. Obje su tada odlučile kako moraju nastaviti sa svojim životima, a zajedno su proslavile zadnji rođendan.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!