4. KOLOVOZA 2015. 16:19h

Djeca koja su izbirljiva u hrani sklonija su depresiji i anksioznosti

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Djeca veoma izbirljiva u hrani puno su sklonija emocionalnim problemima koji zahtijevaju lije─Źni─Źku pomo─ç, zaklju─Źak je studije objavljene u ponedjeljak u ameri─Źkom ─Źasopisu Pediatrics.

Više od 20 posto djece u Sjedinjenim Dr┼żavama od dvije do šest godina izbirljiva su u hrani, navodi se u toj studiji u kojoj je sudjelovalo 3433 ispitanika. Gotovo 18 posto njih ocijenjeni su kao umjereno izbirljivi, a oko 3 posto svrstano je u skupinu "iznimno izbirljivih".

"Djeca o kojoj ovdje govorimo nisu djeca koja ponekad odbijaju jesti brokulu", isti─Źe Nancy Zucker, direktorica instituta Duke za poreme─çaje u prehrani, glavna autorica studije.

"Rije─Ź je o djeci koja ne jedu toliko toga da to postaje problem", rekla je istra┼żiva─Źica.

Zaklju─Źak studije je da su djeca ocijenjena kao umjereno i iznimno izbirljiva puno sklonija simptomima depresije i anksioznosti.

Takva izbirljivost bi se mogla svesti pod naziv novog poreme─çaja nazvanog "Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder" koji se sastoji u izbjegavanju i ograni─Źenom uzimanju hrane, što je nova dijagnoza koja se našla u najnovijem ameri─Źkom priru─Źniku za psihi─Źke bolesti iz 2014.

Nekoj djeci mogla bi koristiti terapija kojom ─çe se, me?u ostalim, bolje upoznati s hranom koja je za njih uzrok anksioznosti.

No takva terapija mo┼żda ne bi bila prikladna za djecu koja su jako osjetljiva na miris i okus neke hrane, ocjenjuju istra┼żiva─Źi isti─Źu─çi va┼żnost prilagodbe terapije dobi djeteta.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!