PREHRANA

2. TRAVNJA 2007. 18:29h

Dijeta za smanjenje masno─ça u krvi

Tekst

Mirjana Tonkovi─ç, biotehnolog, odgovara na pitanje ─Źitatelja ┬Üto treba jesti da bi se smanjio udio masno─çe u krvi.

Pitanje: ┬Őto trebam jesti da bi mi se smanjila razina masno─çe u krvi? Luka, Split

Odgovor:

Mlijeko i mlije─Źni proizvodi, jaja

Hrana koja se preporu─Źa: obrano mlijeko, nemasni sirevi, nemasni fermentirani mlije─Źni proizvodi, bjelanjak. Hrana koja se mo┬×e jesti: polumasno mlijeko, sirevi s malo masno─ça, mlije─Źni napitci s malo mlije─Źne masno─çe. Oprez s mlije─Źnim masno─çama (do 1,5% MM).
Hrana koju treba izbjegavati: punomasno mlijeko, vrhnje, punomasni sirevi.

Žitarice

Hrana koja se preporu─Źa: sve integralne ┬×itarice i njihovi proizvodi, osobito je─Źam, zob, ra┬× i ri┬×a.
Hrana koju treba izbjegavati: pr┬×ena tijesta, lisnata tijesta. Oprez s ugljikohidratima, unosite onoliko koliko mo┬×ete potro┬Üiti.

Juhe

Hrana koja se preporu─Źa: bistre juhe od mesa ili povr─ça, riblje juhe.
Hrana koju treba izbjegavati: guste, krem i masne juhe.

Riba i plodovi mora

Hrana koja se preporu─Źa: sva bijela i plava riba (s ro┬Ütilja, kuhana, dimljena, skinute ko┬×e npr. sa srdela) Hrana koju treba izbjegavati: ikra, kavijar, riba pr┬×ena u neprikladnom ulju, kozice, rakovi, lignje, hobotnica, sipa.

Meso i mesne prera─Ĺevine

Hrana koja se preporu─Źa: puretina, piletina, teletina, divlja─Ź, kuni─ç, mlada janjetina. Hrana koju treba izbjegavati: patka, guska, sva vidljivo masna mesa, kobasice, salame, mesne pite, pa┬Ütete, ko┬×a peradi, slanina.

Povr─çe i vo─çe 

Hrana koja se preporu─Źa: svje┬×e i smrznuto povr─çe, posebno mahunarke (grah, le─ça, gra┬Üak, mahune), krumpir kuhani, svje┬×e i su┬Üeno vo─çe. Hrana koju treba izbjegavati: krumpir i povr─çe pr┬×eno u neprikladnom ulju ili masti, ─Źips, zasoljeno konzervirano povr─çe, soljeni ora┬Ü─Źi─çi, indijski ora┬Ü─Źi─çi.

Kola─Źi i slastice

Hrana koja se preporu─Źa: kuhane slastice, vo─çni kola─Źi s malo masno─ça, makrobioti─Źki kola─Źi. Hrana koju treba izbjegavati: sladoled i puding od punomasnog mlijeka, preljevi na bazi vrhnja ili maslaca, ─Źokolada, industrijski kola─Źi i keksi.

Napitci

Hrana koja se preporu─Źa: ─Źaj, bezalkoholna pi─ça i voda. Hrana koju treba izbjegavati: ─Źokoladni napitci, bezalkoholna zasla─Ĺena pi─ça.

Za─Źini, preljevi

Hrana koja se preporu─Źa: za─Źinske trave, mirodije. Hrana koju treba izbjegavati: masni preljevi za salatu, majoneza i sl.

Napomena

Hrana koja se preporu─Źa: ima malo masno─ça i puno vlakana, redovito se nalazi u prehrani. Hrana koja se mo┬×e jesti u umjerenim koli─Źinama sadr┬×ava nezasi─çene masti ili manje koli─Źine zasi─çenih masti. S obzirom na to da se radi o dijeti s malo masti, ova je hrana dopu┬Ütena u malim koli─Źinama.

Hrana koju treba izbjegavati: sadr┬×i dosta zasi─çenih masti ili kolesterola.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!