22. TRAVNJA 2012. 11:08h

Dijamantna obljetnica: Kraljica Elizabeta II. slavi 60 godina na tronu

Foto

Život
0

Tekst

 

Britanska vladarica, kraljica Elizabeta II., doista ima razloga za slavlje.

Svoj 85. ro─Ĺendan proslavila je lani, a ove godine obilje┬×ava tzv. dijamantnu obljetnicu - 60 godina na tronu. Iako je slu┬×beno okrunjena tek na ljeto 1953. Elizabeta je vladavinu preuzela nakon smrti oca, Georgea VI (po kojem je snimljen film Kraljev govor), a njezinih ┬Üest desetlje─ça kraljevanja nadma┬Üila je samo kraljica Victoria sa 63 godine i 7 mjeseci na tronu.

Kraljica Elizabeta od preuzimanja vlasti omiljena je u narodu, a jedini ve─çi pad popularnosti do┬×ivjela je nakon smrti Lady Diane, kada se s obitelji povukla na imanje u Balmoralu i nije davala izjave za javnost, niti pru┬×ila utjehu shrvanom narodu. Poznata po svojoj suzdr┬×anosti, ali i sna┬×nom osje─çaju obaveze prema svojim du┬×nostima monarha, odli─Źan prikaz njezinog ┬×ivota (i burnog perioda nakon Dianine smrti) dala je Helen Mirren u filmu Kraljica iz 2006. godine.

Elizabeta je u braku sa princom Philipom, u kojeg se zaljubila sa samo 13 godina, od 1947. godine. Philip se radi Elizabete odrekao svoje titule princa Gr─Źke i Danske, prezimena, kao i pravoslavne vjere, a danas imaju ─Źetvoro djece. Suzdr┬×ana i skromna, Kraljica je prvi dio ┬×ivota provela u prekrojenoj odje─çi svoje majke (tkanine su bile oskudne tijekom rata), a od 1950-ih ima vlastitog kroja─Źa na raspolaganju.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!