3. SVIBNJA 2012. 13:55h

Croatia airlines želi obogatiti ponudu hrane i pića u zrakoplovima

Foto

Život
0

Tekst

Ljubav ulazi kroz želudac, dobro to znaju u Istri gdje je posljednih godina gastronomija uz ponajbolja birana vina jedan od glavnih aduta u turističkoj pozivnici.  

No, Istrijani nisu ostali na čekanju da ih turisti otkriju već su svoju pozivnicu skuhali, zamirisali, začinili i zapakirali te je uputili u zrak - na 10 tisuća metara kako bi ondje dočekali i očarali sve one koji u Istri još nisu bili.  

Riječ je novom projektu Croatia airlinesa kojim se željela obogatiti ponuda hrane i pića u zrakoplovima - a što je trend među renomiranim svjetskim kompanijama. Projekt, nazvan ‘Okusi Hrvatske’ zamišljen je tako da obuhvati i predstavi sve gastronomske različitost Hrvatske, od Istre do Dalmacije, Slavonie, Zagorja...  

Zemlja legendi, terana i vrijednih ljudi

Regije će se, zamišljeno je, svaka tri mjeseca smjenjivati i gurmanskim obrocima ‘nastupati’ u zrakoplovima. Istrijani su prvi probili led, i to baš u proljeće, vrijeme šparoga i crnog tartufa iz doline Mirne i Motovunske šume, domovine legendarnog Velog Jože, a koji su se našli na jelovnicima zajedno s autohtonim delicijama Poluotoka - skutom, pljukancima, fužima, njokima ....  

I boškarin, autohtono istarsko govedo koje je spašeno od izumiranja i revalorizirano upravo kroz gastronomiju, ‘poletjelo’ je kako bi našlo mjesto na pladnjevima u ručkovima putnika.  Dakako, tu su i ‘tekući’ aduti Istre - vrhunsko monosortno ulje Kalvdija Ipše u elegantnoj monodozi, biska i aromatizirane rakije Rossi iz Vižinade, te birana vina - crni Othello Gianfranca Kozlovića i - što drugo doli - istarske kraljica, malvazija Ivice Matoševića.  

Tulio Fernetich iz San Rocca, restorana i hotela koji je posljednjih nekoliko godina za redom nagrađen kao najbolji mali hotel u Hrvatskoj, i njegova obitelj, supruiga Rita i sin Teo te kuhari njihova restorana bili su prvi partneri u projektu Croatia airlinesa i ‘letečih delicija’.

Miomirisna pozivnica na tanjuru

 - Bila nam je čast što su nas pozvali ali i, moram priznati, pravi izazov obzirom da je valjalo osmisliti i predložiti hranu koja može podnijeti masovniju pripremu i serviranje. Skupili smo se i složili po 20 tak predjela, glavnih jela i deserata koj bi to mogli podnijeti, a u Croatia airlinesu kombiniraju dnevne menije ovisno o namirnicama do kojih mogu doči - objašnjava Tulio Fernetich. Dodaje kako su za projekt koji za cilj ima promociju regije dali recepture i ‘now how’ kako se istarske delicije pripremaju te su pri tom pazili na odabir.  

Željeli su složiti menije koji će zadovoljiti sve goste. Tako je izostao autohtoni istarski pršut jer nema jela sa svinjetinom, ali su zato složeni obroci za vegetarijance i hrana koja će se svidjeti i djeci, a da sve ipak bude lijepo, ukusno i da je moguće obroke podgrijati.  

- Mislim da je taj prvi susret s Istrom posebno je dojmljiv u busness klasi gdje se servira u novom porculasnkom suđu, a vino tiči u staklene čaše. Za mnoge su putnike to nove namirnice i novi okusi jer se koristi domače začinsko bilje ružmarin, bosiljak, kadulja...a sve to uz maslinovo ulje što zaokružuje sliku i našu pozivnicu u Istru - objašnjava Fernetich.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!