SAVJET VETERINARKE

3. O×UJKA 2010. 23:06h

Cijepljenje pasa - što je stvarno neophodno

Iva Majetić Boško

Foto

Život
0

Tekst

Ve─çina vlasnika je upoznata s ─Źinjenicom da je njihove ku─çne ljubimce potrebno cijepiti, no ─Źesto nije jasno kada i kako to treba u─Źiniti.

Ve─çina vlasnika je upoznata s ─Źinjenicom da je njihove ku─çne ljubimce potrebno cijepiti, no ─Źesto im nije najjasnije kada to treba napraviti, koliko ─Źesto docjepljivati, te protiv kojih sve bolesti.

┬Őtenad je neophodno cijepiti protiv zaraznih bolesti koje mogu 'pokupiti' ne samo u kontaktu sa zara┬×enim psima ili klicono┬Üama, ve─ç i posredno, nju┬Ükaju─çi objekte koje su psi obilje┬×ili mokra─çom te preko izmeta. Rije─Ź je o vrlo opasnim bolestima, koje mogu zavr┬Üiti uginu─çem.

Prvo cijepljenje u osmom tjednu starosti

Sini┬Üa Bu┬×an-.--.-Iznimno je va┬×no psa cijepiti na vrijeme
Iznimno je va┬×no psa cijepiti na vrijeme
Photo Sini┬Üa Bu┬×an  
Postoji vi┬Üe vrsta cjepiva, no bitno je da sadr┬×i koktel, odnosno kombinaciju umrtvljenih i/ili inaktiviranih uzro─Źnika ovih bolesti - parvoviroze, ┬Ütene─çaka, leptospiroze i zaraznog hepatitisa.

Kokteli protiv pet bolesti tako─Ĺer djeluju i na stvaranje protutijela protiv virusa parainfluence, uzro─Źnika respiratornih infekcija, ┬Üto je svakako preporu─Źljivo. Prvo cijepljenje trebalo bi se provesti u starosti ┬×ivotinje oko 8 tjedana. Ranije (od 6 tjedana) samo ukoliko je ┬Ütene izravno ugro┬×eno (ide u azil gdje ima puno pasa, odlazi u kraj u kojem je u─Źestala pojava neke od navedenih bolesti) ili ako potje─Źe od necijepljene majke.

Naime, ┬Ütenad od uredno cijepljenih majki sisanjem dobiva njena protutijela te, ukoliko se prerano cijepe, ona blokiraju imunolo┬Üki odgovor na cjepivo. Cijepljenje se ponavlja za 3-4 tjedna (u starosti od 3 mjeseca), te tre─çi put, 3-4 tjedna od drugog cjepiva. Bitno je da posljednje, tre─çe cjepivo ┬Ütene dobije s puna ─Źetiri mjeseca jer tada potpuno gubi iz organizma maj─Źina protutijela.

Imunitet nakon cijepljenja traje godinu dana

Imunitet nakon cijepljenja traje godinu dana i preporu─Źljivo je pse docjepljivati svake godine, budu─çi da i odrasli mogu oboljeti od navedenih bolesti. Ukoliko to ne radite, svakako po─Źnite ponovno cijepiti psa svake godine kada prije─Ĺe u kategoriju seniora (od sedme godine), jer su oni, kao i ┬Ütenci, osjetljiviji na bolesti.

Postoji vi┬Üe vrsta cjepiva, no bitno je da sadr┬×i koktel, odnosno kombinaciju umrtvljenih i/ili inaktiviranih uzro─Źnika ovih bolesti - parvoviroze, ┬Ütene─çaka, leptospiroze i zaraznog hepatitisa.
Prilikom cijepljenja, veterinar vam mo┬×e ponuditi cjepivo za jo┬Ü jednu bolest - koronavirusni enteritis. Rije─Ź je o virusom uzrokovanom proljevu s primjesama krvi. Iako se povremeno, naro─Źito u urbanim sredinama s velikom koncentracijom pas zna pojaviti, na─Źelno bolest nije u─Źestala u Hrvatskoj, blagog je tijeka i prolazi sama od sebe, tako da cijepljenje nije neophodno. Ako je va┬Ü pas ipak sklon crijevnim oboljenjima, cijepite ga  za svaki slu─Źaj.

Uz cijepljenje je obvezno i ─Źipiranje

Jedino cijepljenje za pse koje je u Hrvatskoj obvezno po zakonu je ono protiv bjesno─çe. Cijepljeni bi trebali biti svi psi stariji od tri mjeseca ili u roku od 14 dana od kad ste ga udomili, ukoliko je rije─Ź o starijem, udomljenom psu. Uz cijepljenje je obvezno i ─Źipiranje. Psi se moraju nadocjepljivati protiv bjesno─çe svakih godinu dana.

Postoje vlasnici koji na sve mogu─çe na─Źine izbjegavaju cijepljenje, skrivaju pse, tvrde da su odlutali i sli─Źno. Time ne rade samo prekr┬Üaj ve─ç izla┬×u riziku sebe i svoju obitelj, budu─çi da je bjesno─ça jedna od najopasnijih bolesti, koja mo┬×e prije─çi na ljude, a kada se jednom oboli ishod je sigurna smrt.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!