28. SRPNJA 2012. 12:04h

Christie's mora vratiti 1,5 milijuna funti zbog krivotvorene slike

Foto

Život
0

Tekst

Aukcijska kuća Christie's morat će vratiti svotu od 1,5 milijuna funti bogatom ruskom kolekcionaru umjetnina za umjetničku sliku koju je kupio prije nekoliko godina, a u međuvremenu se pokazalo da je riječ o krivotvorini, izvijestio je u Vrhovni sud u Londonu.

Zaključeno je da sliku pod nazivom "Odaliska", koja prikazuje ženski akt, vjerojatno nije naslikao ruski umjetnik Boris Kustodijev, kojega često uspoređuju s engleskim slikarom L.S.Lowryjem. Sud je, na temelju mišljenja stručnjaka ocijenio da u Christie'su nisu namjerno previdjeli ovu činjenicu i da su dobro obavili svoj posao, no da unatoč tomu moraju vratiti svotu koju im je isplatila tvrtka Avrora Fine Arts Investment, a vodi je ruski biznismen Viktor Vekselbert,

"Avrora će vratiti kupljeno djelo te traži povrat novca", objasnio je sudac, dodavši i kako je Kustodijev (1878. - 1927.) ruski slikar puno poznatiji u Rusiji nego u inozemstvu, zbog čega je moglo doći do pogrešne procjene.

Vekselbergova tvrtka spomenutu je sliku kupila na aukciji u londonskom Christie'su još 2005. U katalogu je tada bilo navedeno da je autor B. Kustodijev te da je slika nastala 1919. No, Avrora je bila prisiljena poduzeti određene zakonske korake protiv Christie'sa nakon što su ruski stručnjaci za Kustodijevljeva djela izrazili sumnju da je riječ o originalnom djelu. Christie'sov stručnjak ranije je procijenio da je riječ o autentičnom djelu, ali ne i jednom od boljih radova tog ruskog umjetnika.

Odvjetnici Christie'sa sud su nastojali uvjeriti da je Odaliska autentična te da se aukcijska kuća ne može kriviti ukoliko prodana slika nije remek djelo nekog umjetnika. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!