28. SRPNJA 2012. 12:04h

Christie's mora vratiti 1,5 milijuna funti zbog krivotvorene slike

Foto

Život
0

Tekst

Aukcijska ku─ça Christie's morat ─çe vratiti svotu od 1,5 milijuna funti bogatom ruskom kolekcionaru umjetnina za umjetni─Źku sliku koju je kupio prije nekoliko godina, a u me─Ĺuvremenu se pokazalo da je rije─Ź o krivotvorini, izvijestio je u Vrhovni sud u Londonu.

Zaklju─Źeno je da sliku pod nazivom "Odaliska", koja prikazuje ┬×enski akt, vjerojatno nije naslikao ruski umjetnik Boris Kustodijev, kojega ─Źesto uspore─Ĺuju s engleskim slikarom L.S.Lowryjem. Sud je, na temelju mi┬Üljenja stru─Źnjaka ocijenio da u Christie'su nisu namjerno previdjeli ovu ─Źinjenicu i da su dobro obavili svoj posao, no da unato─Ź tomu moraju vratiti svotu koju im je isplatila tvrtka Avrora Fine Arts Investment, a vodi je ruski biznismen Viktor Vekselbert,

"Avrora ─çe vratiti kupljeno djelo te tra┬×i povrat novca", objasnio je sudac, dodav┬Üi i kako je Kustodijev (1878. - 1927.) ruski slikar puno poznatiji u Rusiji nego u inozemstvu, zbog ─Źega je moglo do─çi do pogre┬Üne procjene.

Vekselbergova tvrtka spomenutu je sliku kupila na aukciji u londonskom Christie'su jo┬Ü 2005. U katalogu je tada bilo navedeno da je autor B. Kustodijev te da je slika nastala 1919. No, Avrora je bila prisiljena poduzeti odre─Ĺene zakonske korake protiv Christie'sa nakon ┬Üto su ruski stru─Źnjaci za Kustodijevljeva djela izrazili sumnju da je rije─Ź o originalnom djelu. Christie'sov stru─Źnjak ranije je procijenio da je rije─Ź o autenti─Źnom djelu, ali ne i jednom od boljih radova tog ruskog umjetnika.

Odvjetnici Christie'sa sud su nastojali uvjeriti da je Odaliska autenti─Źna te da se aukcijska ku─ça ne mo┬×e kriviti ukoliko prodana slika nije remek djelo nekog umjetnika. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!