BOLEST BROJNIH LICA

18. LIPNJA 2008. 20:58h

Celiko centar - prvi centar za celijakiju

Foto

Život
0

Tekst

U Zagrebu je otvoren Celiko centar, prvi centar za celijakiju u Hrvatskoj gdje ─çe oboljeli dobivati sve potrebne informacije i stru─Źnu pomo─ç

Hrvatsko dru┬Ütvo za celijakiju je u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo otvorilo u Zagrebu Celiko centar, prvi centar za celijakiju u Hrvatskoj. Odsad ─çe u Toma┬Üi─çevoj 10 biti sredi┬Ünje mjesto sveobuhvatne podr┬Üke osobama koje boluju od celijakije, do┬×ivotne bolesti kojoj je jedini lijek bezglutenska zdravstvena dijeta. No, s takvom dijetom se ne smije zapo─Źeti prije dijagnosticiranja bolesti jer to mo┬×e zamaskirati pravo stanje i omesti postavljanje to─Źne dijagnoze celijakije. Zbog varljive slike ove bolesti, ─Źesto je se naziva bole┬Ü─çu brojnih lica ili "kameleonskom" bole┬Ü─çu.

Iako su zasad u Celiko centru predvi─Ĺena predavanja i radionice, u prostoru od 207 metara kvadratnih na tri eta┬×e bit ─çe organizirana kuhinja s bezglutenskim jelima i klupska zalogajnica. Zatim ─çe se odr┬×avati te─Źajevi pripreme hrane, kao i edukacijske radionice, a omogu─çit ─çe se i savjetovali┬Üta lije─Źnika, dijeteti─Źara i terapeuta bezglutenske prehrane. Tako─Ĺer, u Celiko centru ─çe se ─Źetvrtkom od 16 sati mo─çi kupiti po najpovoljnijim cijenama u gradu specijalizirani bezglutenski proizvodi poput raznovrsnog bezglutenskog bra┬Üna i proizvoda od njih, lijepka za elasti─Źnost tijesta, grickalica i drugih bezglutenskih proizvoda.

┬Őest od sedam oboljelih ne zna da ima celijakiju

Kako je rekla Ru┬×ica Lah, predsjednica Hrvatskog dru┬Ütva za celijakiju, otvorenjem Celiko centra tijekom "Tjedna svjesnosti o celijakiji" (14. - 21. lipnja) nastojali su podi─çi razinu svijesti o ovom rijetko prepoznatom zdravstvenom problemu. Naime, ─Źak ┬Üest od sedam oboljelih ne zna da ima celijakiju, bolest brojnih lica koju karakterizira nepodno┬Üljivost organizma na gluten. To─Źnije, bjelan─Źevinu koja se nalazi u ┬×itaricama: p┬Üenici, ra┬×i i je─Źmu ─Źija je posljedica tipi─Źna glutenska enteropatija koja kod nekih osoba izaziva te┬Üko o┬Üte─çenje sluznice tankog crijeva, zbog ─Źega je umanjena resorpcija hrane.

- Sluznica tankog crijeva nestaje, crijevne resice postaju tanje, bolesnici imaju probavne smetnje i dolazi do pomanjkanja osnovnih tvari potrebnih organizmu za normalan rad, pada imuniteta te do raznih smetnji. Ina─Źe, bolest zahva─ça sve dobne skupine, mo┬×e se javiti ve─ç kod male djece, ali i kod odraslih. Najva┬×nije pravilo je biti na bezglutenskoj dijeti, a to zna─Źi da treba izbaciti iz prehrane sve namirnice koje i u najmanjoj koli─Źini sadr┬×e gluten, objasnila je Ru┬×ica Lah.   

Celijakija se naj─Źe┬Ü─çe javlja kod dojen─Źadi kad dijete po─Źne uzimati hranu koja sadr┬×i gluten. Uobi─Źajeni vidljivi znakovi su: povra─çanje, pove─çan trbuh, proljev, zatim obilna i zaudaraju─ça stolica, mrzovoljnost, mlitava muskulatura i umor. Kod djece starije dobi jo┬Ü se javljaju te┬×ina ispod norme starosti i nizak rast, dok su kod odraslih prisutna slabokrvnost, bolest kostiju, problemi probavnog trakta i bolesti trbuha. No, razli─Źiti simptomi bolesti mogu dugotrajno biti skriveni i neprepoznati. U ve─çine odraslih pacijenata celijakija se dijagnosticira dok obavljaju pretrage zbog sumnje na neke druge bolesti.

Biopsija tankog crijeva jedina je sigurna pretraga koja sa sigurno┬Ü─çu dijagnosticira celijakiju za koju su navodno krivi geni daljnih predaka. Celijakija je puno ─Źe┬Ü─ça u skandinavskim zemljama nego u Europi, a skoro da je nema u zemljama Azije i Amerike. Prema europskim istra┬×ivanjima, u op─çoj populaciji na 100 osoba jedna boluje od te bolesti, pa po toj statistici u Hrvatskoj mo┬×emo o─Źekivati da oko 45.000 osoba ima celijakiju. Zato je, istakla je g─Ĺa Lah, neophodna to─Źna informiranost bolesnika o samoj bolesti i terapiji. Uvelike ─çe pomo─çi upu─çivanje na Udrugu za celijakiju gdje ─çe dobiti svu konkretnu pomo─ç u provo─Ĺenju bezglutenske prehrane. Tako─Ĺer, oboljelog treba savjetovati i o pravu na specijalno bezglutensko bra┬Üno koje se nalazi na listi ljekova HZZO-a.   

Sumnjate na celijakiju?

Potrebno je u─Źiniti testiranje krvi na sljede─ça antitijela:

- IgA protutijela (ukupna u serumu)

- EMA (antiendomizijska protutijela)

- Anti tTg ( protutijela na tkivnu transglutaminazu)

Pretrage mo┬×ete napraviti u biokemijskim laboratorijima: Zagreb- Klinika za dje─Źje bolesti, Klai─çeva 16; KBC Rebro, Ki┬Üpati─çeva 12; Klinika Sestre milosrdnice, Vinogradska 29; Klini─Źke bolnice: Osijek, Rijeka, Split.

Mogu─çe je u─Źiniti i brzi test anti tTg antitijela iz kapi krvi u Celiko centru ─Źetvrtkom od 16 do 19 sati kad je uredovni dan centra ili kupiti ku─çni test za 150 kuna.   

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!