9. KOLOVOZA 2012. 14:06h

Čak 86 posto Amerikanaca očekuje da njihov brak potraje do kraja života

Svatko svoje vjenčanje želi pamtiti po nečem posebnom.

Foto

Život
0

Tekst

Velika većina Amerikanaca do 30 godina u Sjedinjenim Državama, njih 86 posto, očekuje da će njihov brak trajati do kraja života, premda u stvarnosti polovica brakova završava razvodom, prema studiji objavljenoj u srijedu.

Anketa koju je provelo sveučilište Clark u Worcesteru, u saveznoj državi Massachusettsu, pokazuje također da 57 posto Amerikanaca između 18. i 29. godine smatra da je ulazak u spolne odnose "bez osjećaja" nešto loše.

A 73 posto od 1.029 ispitanika misli da se parovi moraju vjenčati prije rađanja djece.

Ti rezultati pokazuju da su mladi Amerikanci optimistični u vezi s brakom, ističe Jeffrey Arnett, profesor psihologije na sveučilištu Clarku.

"Oni odrastaju znajući da polovica brakova završava razvodom, ali gotovo svi očekuju da će biti u u onoj drugoj polovici", ističe Arnett koji je vodio istraživanje.

"Današnja mladež, napose oni čiji su se roditelji rastali, često su najodlučniji spriječiti razvod, premda statistički gledano imaju više izgleda da se sami rastanu", dodao je Arnett.

Anketa je usto pokazala da je 61 posto mladih u Americi spremno odustati od nekih poslovnih ambicija radi obiteljskog života, kako muškarci, tako i žene.

"No ovi zadnji rezultati govore da bi se stvari mogle promijeniti s dolaskom novog naraštaja mladih koji će ravnomjernije dijeliti obiteljske obveze", zaključio je.

Među ispitanicima je 23 posto bilo u braku, 10 posto je živjelo u izvanbračnoj zajednici, a 29 posto je bilo neoženjeno/neudato. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!