18. SIJEŔNJA 2014. 14:10h

BUREKOLOGIJA: Slovenski antropolog napisao znanstveni tekst o bureku

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Što slovenske gimnazijalce toliko privla─Źi bureku da ga na nerazumijevanje vlasititih roditelja i doma─çeg kulturnog establishmenta ponekad stavljaju ispred svih priznatih vrijednosti?
 
To je polazno pitanje teksta „Burek je mastan, ultramastan, velik“ na koji antropolog Jernej Mleku┼ż s Instituta za slovensko iseljeništvo SAZU daje odgovor u najnovijem broju hrvatskog znanstvenog ─Źasopisa Etnološka tribina, nakon dugogodišnjeg promatranja i prou─Źavanja burek-supkulture u Ljubljani.
 
Pitanje je intrigantije zbog ─Źinjenice što se radi o orijentalnom kulturnom elementu, koji iznimno gostoprimstvo nalazi u u Sloveniji, koja pripada alpskom kulturnom arealu.
 
Ukratko, ve─ç du┼że vremena na cijeni je sve u vezi s burekom! Autor je objavio knjigu „Burek.si? Koncepcti / recepti“, internet server i elektronska adresa koji su nazvani po bureku – mesni@burek – postali su stvar presti┼ża, rasprave se vode na blogu „Dela“ „Burek blog“, a vodi─Ź Lonely Planet za Ljubljanu naziva ga „taj plebejski, jefini, masni podlac”.
 
Izdanje stripa „druge Europe“, one izme?u Albanije, Ukrajine, Litve i Slovenije nosi naziv Stripburek. Njegovo posebno slovensko izdanje „Striburek“ na naslovnici ima jednad┼żbu u kojoj masno─ça od svih drugih kvaliteta jedina ima „snagu“ kvadrata. ─Źak idu dotle da parafraziraju stihove slovenskog nacionalnog velikana Franca Prešerna tako da ispada: „Kao lijepe su Ljubljan─Źanke na glasu oduvijek, / ali ni jedna nije dobra kao masni (burek)“.
 
U drugom slu─Źaju, pa┼żnju istra┼żiva─Źa na webu privu─çi se slogan na arapskom pismu, pod kojim dešifrira parafrazu „burek je velik“. Burekoljubac je iskoristio popularnost vjerskog izraza „Alah je velik“ da bi podigao krila omiljenom orijentalnom jelu od tijesta.
 
Kao što se mo┼że vidjeti, od svih njegovih kvaliteta, fanovi bureka na prvo mjesto stavljaju masno─çu. Što je masniji, burek je bolji.
 
To je suprotno vrlo jakoj propagandi zdravog ┼żivota, koja je upravo masno─çu proglasila Ahilovom petom bureka, a to je „zna─Źilo po─Źetak pogroma s inkvizicijom i lovom na vještice, uz sav pripadaju─çi spektakl“, ka┼że Mleku┼ż.
 
No, mladim konzumentima je malo što je burek mastan. Oni tra┼że – ultramasan burek, jer ako to nije, jednostavno ne valja.
 
U─Źenik katoli─Źke Škofijske gimnazije A.J., precizira kakav mora biti: „Kad dobiješ burek koji vidiš kroz papir, unaprijed znaš da ─çe biti dobar“. Njegov kolega iz ljubljanske gimnazije Be┼żigrad, J. V ka┼że da je „definicija bureka da mora biti mastan“.
Pobuna protiv torture zdrave hrane, ovdje se spaja s pobunom protiv kulturnog establishmenta. Bureci iz slovenskih pekara nisu dobri jer nisu masni, nego su dobri oni iz kojih se cijedi mast, a takve rade albanski bureg─Źije.
 
U buregd┼żinici u blizini jedne od gimnazija, klju─Ź za kvalitetu-masno─çu bureka tra┼że u tome da prezaposlena prodava─Źica što manje puta tjedno pere ruke. Ako, primjerice, opere ruke ─Źetvrtkom, ve─ç u petak burek nije tako mastan, smatraju.
 
Nesumnjivo je rije─Ź o otporu spram “amerikanizacije” ili “mcdonaldizacije”, dakle, o suprotstavljanju standardiziranoj, racionaliziranoj, hegemonskoj ameri─Źkoj kulturi, o bijegu od dominantne obiteljske strukture prehranjivanja i o bijegu od autoriteta odraslih, ka┼że Mleku┼ż.
 
Istodobno, rije─Ź je i o neprihva─çanju jugofobije, balkanofobije i drugih nacionalisti─Źkih pojava, što se sve manifestira u diskusijama, komentarima i izjavama na brojnim internetskim stranicama i forumima, do teksta “Burek bi, a d┼żamije ne bi, a??”, isti─Źe Mleku┼ż.
 
No sve je to, po Mleku┼żu, ipak u drugom planu. Sva ta rasprava privjesak je spektakularnom stilu supkulturne komunikacije, koja usmjerava pozornost na sebe, tako da premješta, preokre─çe i ruši dominantna zna─Źenja. Rije─Ź bunt, smatra Mleku┼ż, kod mladih buregd┼żija najvjerojatnije treba staviti u navodnike.
 
Odgonetavanje tog ?a─Źkog prisvajanja bureka treba tra┼żiti u pristupa─Źnosti, jeftino─çi, zasitnosti i, dakako, prvenstveno u “superpopularnosti” bureka. I tek nakon toga nastupaju diskurs zdravog ┼żivota i “bunt” protiv njega, koji tu da─Źku potrošnju, prisvajanje i komunikaciju dodatno za─Źinjavaju, zaklju─Źuje slovenski antropolog Jernej Mleku┼ż.

 

  • Intervju: Mirna Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Őitum, proŔelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaŔelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuŔiliÜna profesorica, Ŕlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojiÜnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora ZagrebaŔkog holdinga Ŕinila se kao idealna osoba za tu politiŔku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priŔa o svom ×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, Ŕija je Ŕlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du×nosti.

  • Intervju: Mirna Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan viÜe od 6 milijuna puta!